Karácsony: Az ingyen BKV nem reális, a Sétáló Budapest pedig főpolgármesteri programnak kevés

Startlap - Startlap
A Párbeszéd politikusa is beszállt a főpolgármesteri székért való küzdelembe.

Interjút adott a hvg.hu-nak Karácsony Gergely, aki pénteken jelentette be, hogy ringbe száll a főpolgármesteri címért.

A kétlépcsős előválasztás megerősíti a győztes ellenzéki jelöltet Tarlóssal szemben

„Elindult egy olyan gondolkodás, ami jellemzően a baloldali pártok erőforrásaira épített volna, és számomra pozitív meglepetés volt az LMP által támogatott Puzsér Róbert nyitottsága arra, hogy egy más típusú előválasztásban részt vegyen, aminek a feltételeit meg kell teremteni. Nekem az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltjeként nem probléma, ha MSZP-s pártirodákban zajlik a választás, de egy távolabbról érkező jelölt joggal kérheti, hogy egy független szervezet bonyolítsa azt le. Jelenleg nincs kiválasztott szervezet, de van olyan civil aktivizmus, ami képessé tehető arra, hogy ezt júniusban megcsináljuk. Először a baloldali ellenzék választ jelöltet, aki aztán összeméri az érveit és támogatottságát Puzsérral, de lehet, hogy másokkal is. Világos, átlátható, demokratikus folyamat ez, a technikai részleteket pedig időben kidolgozzuk” – mondta el Karácsony Gergely.

Bosszús, mert Botka megelőzte

Amikor Botka László szegedi polgármesterként önkormányzati határozatban tiltotta meg a 400 órás túlórát, Karácsony Gergely azon bosszankodott, hogy miért nem neki jutott ez először eszébe, de azt is hozzátette, hogy a következő képviselő-testületi ülésen maga is be fog terjeszteni egy erre rímelő javaslatot, mi több, Tarlós Istvánt is állásfoglalásra fogja kényszeríteni a kérdéassel kapcsolatban, hogy kiderüljön, kinek az oldalán áll a főpolgármester.

Érdemes óvatosan bánni a mindent vivő PR-szlogenekkel

„Az ingyen-BKV nem realitás, de a díjakat jelentősen csökkenteni kell, miközben a közösségi közlekedés presztízsét növeljük. A Sétáló Budapest filozófiájában rokonszenves, de ebben nem merülhet ki egy fővárosi program. Mert a séta nem csak közlekedési kérdés, nagyon rossz a városszerkezet is. Szóval, én ennél összetettebbnek, sokszínűbbnek, izgalmasabbnak látom a fővárost és a teendőket is, szóval, ilyen felületes szlogenekkel nem fogok hülyét csinálni magamból” – érvelt az ellenzéki politikus.

Baj van Tarlós függetlenségével

Karácsony úgy véli, hogy bár Tarlós egy Hollik Istvánhoz képest kétségkívül autonóm személyiség, ám még ez sem elég ahhoz a fajta függetlenséghez, amit Budapest megkövetelne a főpolgármesterétől. Hiába konfrontálódik időnként a kormánnyal, ha mindig úgy keveredik ki ezekből az összecsapásokból, mint a Monty Python Fekete Lovagja.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter arról, hogy kik jelentkeztek a pártjába

képcím

Nyílt levelet írt Orbánnak Karácsony

képcím

Varga Judit: Előfordult, hogy férjem bezárt a szobába