Jelentősen drágulhat a kenyér, a tej és más alapélelmiszerek ára

Hamarosan jóval több pénzt kell majd a kasszánál hagynunk, amikor tejet, kenyeret, vajat, vagy tejfölt veszünk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-07-05 14:30

Fotó: Thinkstock

A kenyér, a tej, illetve a tejtermékek (vaj, tejföl) jelentős drágulására számíthatunk a közeljövőben – írja a Délmagyar. A sütőiparban minimum két számjegyű áremelésre lenne szükség, a tejipari termékek árai pedig akár 15 százalékkal is emelkedhetnek.

Hígabb és drágább lesz a tej

Augusztustól 5-7 százalékkal többe kerül majd a tej, és legalább 15 százalékkal többet fizethetünk a tejfölért és a vajért. Az árak emelkedésének összetett okai vannak, amelynek megértéséhez egészen 1972-ig kell visszanyúlni: ekkor indult az országos szarvasmarhatenyésztési program, amelynek elsődleges célja a mennyiség növelése volt, a tej beltartalmának rovására. Minél melegebb van, annál többet isznak a tehenek, miközben egyre kevesebbet esznek, amitől felhigul a tej. Márpedig a vajhoz zsír kell, a tejzsír ára viszont egyre nő.

Május óta minden termelő a standard 3,7 grammos zsírszázalék alatt termel. Ezen takarmányozással lehet változtatni, de akkor a mennyiség rovására megy a magasabb zsírszázalék

– magyarázta László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja, akinek a tehenei május óta naponta 5,5 literrel kevesebb tejet adnak.

Rossz az idei gabonatermés és virul a feketegazdaság

A sütőipari cégek sincsenek könnyebb helyzetben, komoly áremelés nélkül az összeomlás fenyegeti az vállalkozások egy részét. A kényszerű áremelés egyik oka a szürke-, illetve a feketegazdaság magas aránya az ágazatban: az utóbbi tíz évben nagyon megszaporodtak azok a balkáni vállalkozók tulajdonában álló pékségek, amelyek gyakran nem adnak számlát. A hatóságok hiába záratják be őket, más néven nyitnak egy új boltot.

A gyenge forint emeli a külföldi adalékanyagok árát, az üzemanyagárak pedig a szállítási költségeket, és idén kevés búza terem. Mindeközben a munkaerőhiány miatt emelkednek a bérek, a fiatalok számára nem vonzó egy olyan szakma, ahol a hétvégéken és az ünnepnapokon is éjszaka kell dolgozni. Egyelőre egyedül nem mernek árat emelni a pékségek, így mindenki arra vár, mit lép majd a pékszövetség.

 

Mai nap hírei

Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

mezohir.hu5 órája

Baloldali rémálom: Szijjártó Péter és Mészáros Lőrinc együtt ünnepelt

demokrata.hu7 órája

Orrspray-vel a koronavírus ellen?

napidoktor.hu7 órája

Vujity Tvrtko: Eljött a búcsú ideje

femcafe.hu8 órája

Mészáros Lőrinc és ön

szabadeuropa.hu8 órája

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu12 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu13 órája

Repülés a semmibe – ez fogja megmenteni a légitársaságokat?

napmintnap.com14 órája