Itt a minisztérium terve az amputációk csökkentése érdekében 

Részletes javaslatot készített az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-03-22 12:18

Fotó: iStock

A Magyar Nemzet pénteki számában arról ír, hogy a javuló tendencia ellenére Magyarországon évente még mindig öt-hatezer emberen végeznek amputációt – Európa-szerte hazánkban a legtöbbet. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma eltökélt abban, hogy 2030-ra felére kell csökkenteni ezeknek a drasztikus beavatkozásoknak a számát. Ehhez már egyeztetés alatt áll a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019-2022, amelynek részeként részletes javaslatokat dolgoztak ki az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, intervenciós radiológusok – bevonásával – ismerteti a lap. 

Ez egyebek között arról szól, hogy az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek – fejtik ki.

Ércentrumok létrehozását tervezik

Farkas Katalin, a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság vezetőségi tagja fontos célként fogalmazta meg, hogy az országban nyolc-tíz olyan ércentrum jöjjön létre, ahol a három érbetegeket ellátó szakma – tehát az angiológia, az érsebészet és az intervenciós radiológia, akik a katéteres tágításokat végzik – megtalálható. A centrumokra óriási szükség van, ez alátámasztotta egy 2015-ben készült, az amputációk okait feltáró felmérés, amely azt mutatta: az esetek több mint 70 százalékában úgy végezték el ezt a súlyos műtétet, hogy egy éven belül nem történt kísérlet az érpálya helyreállítására.

Farkas Katalin arról is beszélt: minden évben megszervezik az érbetegségek napját, hogy javuljon a lakosság tudatossága, és minél többen részt vegyenek az ingyenes szűrésen. A szakmai társaság egy országjáró programot is elindított a közelmúltban.

(MTI)

Mai nap hírei

Kivonták a forgalomból a legismertebb gombaölőt

mezohir.hu5 órája

Dobó Kata titokban ment férjhez, kevesen tudtak a házasságról

femcafe.hu6 órája

Az egyik legszebb erdélyi faluban nézhetünk körbe ebben a kisfilmben

travelo.hu7 órája

Tisztifőorvos: változtatunk az oltási stratégián

demokrata.hu8 órája

Alföldi Róbert hazudik rólunk és tart tőlünk - kiváló fejlemények!

vasarnap.hu10 órája

Jelentősen gyengült a forint reggelre

tozsdeforum.hu14 órája

A világon csak Magyarországon és az Emírségekben oltanak ötféle Covid-vakcinával

novekedes.hu16 órája

0 forintért árulnak egy házat Angliában – ez benne a csavar!

napmintnap.com17 órája