Ismét egyre több magyar dolgozik külföldön

A nagy munkaerőhiány kiutat jelenthet a közmunkából.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-01-02 09:37

A Központi Statisztikai Hivatal épülete a fõváros II. kerületében. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szeptember és november között lefordult korábbi, 4,5 milliós történelmi csúcsáról a foglalkoztatás, ez azonban nem meglepő a szezonális hatások miatt. Mindeközben a közfoglalkoztatottak létszámának csökkenése kitart, azonban az is látszik, hogy újra megindultak külföldre a magyarok a KSH adatai szerint – írja a portfolio.hu.

Látszólag teljes a foglalkoztatás

Tavaly ősszel 4 millió 495 ezer magyar dolgozott, ami alacsonyabb szám, mint az augusztus és október között mért 4 millió 502 ezer, ez azonban szezonális tényezőkkel függ össze. Éves alapon ugyanis csaknem 60 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben 11 ezerrel kevesebben vannak munka nélkül. Az időszakban mért 169 ezer állástalan 3,6%-os munkanélküliségi rátát jelentett, ami teljes foglalkoztatást tükröz.

A közmunkásokat visszatereli a piacra a történelmi munkaerőhiány

Azonban ha azt feltételezzük, hogy a közfoglalkoztatottaknak nem lenne állásuk, akkor 6,4%-os munkanélküliségi rátát látnánk. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a közmunkások száma folyamatosan csökken (egy év alatt több mint 50 ezerrel mérséklődött a létszámuk), és közülük sokan találhatják meg a helyüket az elsődleges munkaerőpiacon. Ez az egyre nagyobb munkaerőhiánnyal függ össze, hiszen a vállalatok csökkentették a felvételi kritériumokat a történelmi csúcsra emelkedő betöltetlen álláshelyek közepette. 

Emelkedik a külföldön dolgozók száma

Van azonban egy rosszabb hír is, mégpedig az, hogy újra kitartóan emelkedik a rövid ideje (legfeljebb 12 hónap) külföldön dolgozó magyarok száma. Szeptember és november között már újra 100 ezer feletti számot láthattunk, ami éves alapon közel 4 ezer fős növekedés, a 2018 elején mért mélyponthoz képest pedig 14 ezer fős emelkedés. Mindez azt jelenti, hogy a külföldi munkavállalás a dinamikusan emelkedő magyar bérek közepette sem veszített népszerűségéből, a tavalyi év elején látott csökkenés csak átmenetinek bizonyult.

Erős a munkaerőkereslet

A közfoglalkoztatástól és a külföldi munkavállalástól megtisztítva (hazai elsődleges munkaerőpiac) 4 millió 254 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ami éves alapon közel 90 ezer fős növekedés. Ez azt jelzi, hogy a hazai vállalati szektor munkaerőkereslete továbbra is igen erős, és várhatóan a következő időszakban is növekedhet a foglalkoztatás az országban. 

Mai nap hírei

Egy helyre soha ne rakj tükröt a lakásban - a feng shui szerint negatív hatása van

femcafe.hu11 órája

Gyászol Gyurcsány: újabb politikus társát vitte el a koronavírus

propeller.hu12 órája

Meghalt Bérczi István tornász, a tévétorna egyik szereplője

444.hu12 órája

Koeman szerint Klopp tiszteletlen volt a Reallal

m4sport.hu16 órája

Sosem jönnél rá, mit talált egy férfi a kertjében kiásott betondobozban

metropol.hu16 órája

Nyolcezer felett az új fertőzöttek száma

demokrata.hu17 órája

Hatalmas kisbabáról érkeztek képek

napmintnap.com18 órája

Az Üvegtigrisből vett poénnal jelentkezett az Országos Mentőszolgálat

hirado.hu19 órája