Kiemelt Hírek 2018. december 20.

Betanított munkások híján közmunkásokat foglalkoztat a Lego Nyíregyházán

Startlap Kiemelt Hírek 2018. december 20.
Szabolcs megye 25 ezer közmunkásának akár 15 százalékát is elvinnék.

Közmunkásokkal tölti fel nyíregyházi gyárát a Lego – derül ki abból az interjúból, amelyet Tóth Csaba, a LEGO Manufacturing Kft. HR vezetője adott a Pénzcentrumnak – írja a hvg.hu. Úgy fogalmazott, hogy „ez a réteg eddig gyakorlatilag hozzáférhetetlen volt, folyamatosan próbálkoztunk elérni őket, de hiába”.

Néhány éve még fürödtek a jelentkezőkben, de ez mára elmúlt

Szabolcsban 25 ezer közmunkás van, a HR vezető szerint 10-15 százalékukra lehetne számítani. Már egyeztettek az önkormányzatokkal és a kormánnyal is az ügyben. Most a gyárban összesen 1812 ember dolgozik, közülük 640 kölcsön munkaerő. Tóth Csaba az interjúban felidézte, hogy néhány évvel ezelőtt még azzal küzdöttek, hogyan tartsák számon a több mint 10 ezer jelentkezőt, akik kopogtattak náluk,

ma már mi megyünk a piacra, hogy tudatosan keressük a jelentkezőket.

Szabolcs megyében 3 százalékos a munkanélküliség, miközben betanított munkásokat nehéz találni.

A világon összesen csak öt Lego gyár van

A nyíregyházi Lego gyárat 2014-ben adták át. A világon öt üzemben termel a Lego, a magyarországi mellett Dániában, Csehországban, Mexikóban és Kínában. A mintegy 2500 fős nyíregyházi gyárban naponta 60 millió fröccsöntött kocka és egyéb építőelem készül. Ennek a mintegy 18-20 kamionnyi készterméknek a zömét a Prága melletti logiszitikai központba szállítják, majd innen osztják szét az értékesítési csatornákon a különböző országok piacaira. A társaság tavaly 36 milliárd forint feletti árbevételt ért el a 2016-os 33 milliárd után.

Keresés az oldalon