Kiemelt Hírek 2018. szeptember 24.

Közmunkásokból is hiány van az országban – és még kevesebben lesznek

Startlap Kiemelt Hírek 2018. szeptember 24.

Egyre több településen okoz gondot, hogy nincs elég közmunkás. Van olyan falu, ahol a fűkaszálással is vállalkozót kellett megbízni – írja az atv.hu.

Az ATV stábja Siklósnagyfaluban járt, ahol az egyre fogyatkozó számú közmunkás épp az önkormányzat területén termesztett paprikát takarította be. Elmondásuk szerint a munka jó, de a bér nagyon kevés.

A nyolc óránkat ledolgozzuk mi is, tisztességesen és sokszor többet is, mint mások. Aztán 54 ezer forint helyett csak jó volna százvalahányezer forint, ha megkapnánk

– fogalmazott egyikük.

Kosztics József polgármester úgy látja, a szakemberhiány országos méreteket ölt, aminek az egyik legfőbb oka az, hogy a versenyszféra elviszi a szakembereket a közalkalmazottak közül. Siklósnagyfaluban már ott tartanak, hogy el kell gondolkodniuk azon, hogy külsősöket vonnak be azokba a munkákba, amiket eddig közmunkásokkal oldottak meg.

A tévéstáb a Nógrád megyei Szügyön is forgatott, ahol jelenleg már csak 8 közmunkást alkalmaznak a kezdeti 20 fővel szemben. A településen működő üzemek magasabb bért kínálnak, így nem meglepő, hogy az emberek azt választják.

Mindkét település polgármestere egyetért abban, hogy a közmunkások foglalkoztatásának nem fog segíteni az sem, hogy a tervek szerint szigorítani kívánják a feltételeket, mert az sok helyen a még megmaradtakat is a versenyszférába fogja mozdítani.

Keresés az oldalon