Döntött a kormány a vendégmunkások maximális számáról

Startlap - Startlap
A Nagy Márton által aláírt közleményből kiderül, hány harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatható egyidejűleg Magyarországon.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben egy rövid, egymondatos közlemény jelent meg a Magyarországon munkavállalási engedéllyel foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számáról:

A Magyarországon egyidejűleg foglalkoztatható harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb létszámáról szóló 19/2015. (VII. 3.) NGM rendelet 2. § (3) bekezdésében hivatkozott létszámadat 62 000 fő.

 

A Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter aláírásával ellátott, 202. november 9-én megjelent döntésben az a meglepő, hogy az idézett 19/2015. (VII. 3.) NGM rendelet szerint a vendégmunkásokra vonatkozó adatot a tárgyév február 1-jéig kell közzétenni:

Az egyidejűleg munkavállalási engedéllyel foglalkoztatott harmadik országbeli állampolgárok legmagasabb számára vonatkozó (…) létszámadatot tartalmazó közleményt a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter a tárgyév február 1-jéig a Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben teszi közzé.

Új idegenrendészeti törvényt kapunk

A kormány szerdán döntött arról, hogy új, a külföldiek munkavállalását is szabályozó idegenrendészeti törvényt alkotnak, Orbán Viktor szerint a törvényjavaslatot még idén elfogadja a parlament.

A Kossuth Rádió péntek reggeli interjújában a miniszterelnök elmondta, új idegenrendészeti törvényt kell alkotni, amely világosan meghatározza, ki, milyen jogcímen tartózkodhat Magyarországon és e mögé egy erőteljes kikényszerítő idegenrendészeti erőt is helyez.

A cél az, hogy mindenkiről lehessen tudni, aki Magyarországon van, milyen jogcímen, mennyi ideig tartózkodhat itt, mert “egyébként ellopják tőlünk az országot” – idézi Orbán Viktort az MTI.

Magyarország a magyaroké, a munkahelyek a magyarokat illetik meg, a szabályokat, hogy hogyan élnek ebben az országban, a magyaroknak kell meghatározniuk – fogalmazott a miniszterelnök.

A migrációra tekintettel

Az idegenrendészeti törvény szigorítása és a vendégmunkások kérdése a csütörtöki Kormányinfón is téma volt. A sajtótájékoztatón Gulyás Gergely azt mondta, a kormány a migrációra tekintettel döntött a szigorításról.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a jogszabály szigorúan szabályozza, milyen jogcímeken lehet az országban tartózkodni, ezek pedig meghatározott időre szólnak, automatikus meghosszabbítására egyetlen esetben sem lesz lehetőség.

“Ha valaki nem magyar állampolgárként a közösségi együttélés alapvető szabályait vagy a törvényeket nem tartja be, akkor azt azonnal ki kell toloncolni, el kell távolítani az országból” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Hozzátette, ez az irányelv akkor is, amikor az idegenrendészeti törvény külföldiek munkavállalását szabályozza, azaz 

vendégmunkás csak akkor “kerülhet szóba” a magyar munkahelyeken, ha nincsen magyar munkavállaló.

“Továbbra is úgy határozzuk meg a vendégmunkások legmagasabb számát, hogy nem lehet több vendégmunkás Magyarországon, mint amennyi betöltetlen álláshely van” – hangzott el a Kormányinfón. 

A kisgyermeket nevelőkben bíznak

Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért, munkavédelemért és foglalkoztatásfelügyeletért felelős helyettes államtitkára szerdán jelentette be, hogy hamarosan újra igényelhető lesz a kisgyerekek bölcsődei elhelyezését és ezáltal az őket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás – tájékoztatott az MTI.

Az államitkár kihívásként említette, hogy 2030-ig várhatóan mintegy 300 ezer ember “tűnik el” a magyar munkaerőpiacról, mert nyugdíjba megy, őket majd pótolni kell, ezért vizsgálják hol van még potenciális munkaerőtartalék. Szerinte a kisgyermeket nevelő szülők épp ebbe a kategóriába tartoznak, ezért fontosak azok a támogatások, amelyek segítenek nekik visszatérni a munkaerőpiacra. 

Címlapkép: MTI Fotó: Balázs Attila

Ez is érdekelhet

képcím

Ezért rúgták ki a magyar dolgozókat - közleményt adott ki a...

képcím

Salgótarján: kirúgták a magyar munkásokat és vietnámiakat...

képcím

Kedd éjjel leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet...