Hivatalos: szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a középiskolásoknak

Startlap - Startlap
A hírt Tuzson Bence igazságügyi miniszter jelentette be csütörtökön.

“2024. szeptember 1-jétől az állam ingyenesen biztosítja a jogosítványt a középiskolásoknak. Ebbe beletartoznak a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati órák, vizsgák is” – írja csütörtök reggeli Facebook-bejegyzésében Tuzson Bence igazságügyi miniszter.

A kormány tavaly nyáron bocsátotta társadalmi egyeztetésre azt a törvénytervezetet, amely szerint a középiskolában, illetve a szakképző intézményekben tanulók részére “a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását” ingyenessé tennék.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSZ) elnöke, Hoffmann Csaba 2023 augusztusában a Világgazdaságnak azt mondta, pusztán annak, hogy az állam fizetné valamilyen módon a jogosítvány megszerzését, nincs árfelhajtó hatása, tehát a törvénytervezet elfogadásával nem drágulna a jogosítvány megszerzése.

A Telex azt írja, 30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma az autósiskolákban 2022 előző időszakához viszonyítva, aminek hátterében alighanem a jelentős áremelkedés áll. Egy B kategóriás jogosítvány jelenleg legalább félmillió forintba kerül.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány a középiskolásoknak

képcím

Kiszámolták, mennyibe fog kerülni az "ingyenes" jogosítvány

képcím

Változik a KRESZ, ezzel együtt a jogosítvány megszerzése is