Földrengés rázta meg Montenegrót

Startlap - Startlap
A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a csütörtök hajnali földmozgás.

Közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékét – jelentette a montenegrói közszolgálati televízió az ország szeizmológiai intézetének az adataira hivatkozva.

A földrengés epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy harminc kilométerre Niksictől és 25 kilométerre a boszniai Bilecától, a rengés fészke pedig 14 kilométeres mélységben helyezkedett el, a rengéseket Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett.  

A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak.

Magyarországon is érezhető volt

A magas épületek felső emeletein Magyarországon is érezhető volt a csütörtök hajnali montenegrói földrengés – közölte a HUN-REN FI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium kora reggel az MTI-vel.

Győri Erzsébet szeizmológus ismertetése szerint csütörtök hajnalban, helyi idő szerint 04.06 órakor 5.4-es magnitúdójú földrengés keletkezett Montenegróban, a bosznia-hercegovinai határ közelében.

Magyarországon a földrengést a magas épületek felső emeletein is érezték, az obszervatóriumba Pécsről és Budapestről érkezett bejelentés

– írta a szeizmológus.

Gyakoriak a földmozgások

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. Ebben a térségben a legutóbb 2022 áprilisában volt 5,7-es erősségű rengés, akkor többen megsérültek, egy ember meg is halt.

A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt, az 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű földmozgások Petrinja és Sziszek közelében hét halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek. 2020 márciusában a horvát fővárost, Zágrábot 5,3 erősségű földrengés rázta meg, amely jelentős károkat okozott.

2019 novemberében Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben.

1963-ban pedig Szkopjében volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt, és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar-kínai csúcs: tizenhat megállapodást már biztosan alá...

képcím

Legyőzte Japánt, kijutott az olimpiára a női kéziválogatott

képcím

Magyar milliárdokból, titokban finanszírozták az Euronews...