Kiszámolták, mennyibe fog kerülni az "ingyenes" jogosítvány

Startlap - Startlap
A vizsgadíjak nem feltétlenül tartoznak bele az ingyenességbe, azok költségét valószínűleg továbbra is a jogosítvány megszerzőjének kell állnia.

Ingyenessé tenné a kormány a középiskolában, illetve a szakképző intézményekben tanulók részére “a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását” – derült ki egy, a napokban társadalmi egyeztetésre bocsátott törvénytervezetből.

A részletek egyelőre nem ismertek, a Világgazdaság megkeresésére az Igazságügyi Minisztérium azt válaszolta, hogy “a támogatás igénybevételének formája, módja kialakítás alatt áll az érintett tárcák részéről”.

A lap – konkrét információk hiányában – a törvénytervezet szövegéből (ami az ismeretek elsajátításának finanszírozását említi) kiindulva arra a következtetésre jutott, hogy a vizsgadíjak nem feltétlenül tartoznak bele az ingyenességbe, így elképzelhető, hogy

  • az egészségügyi vizsga 20 ezer forintos,
  • a KRESZ-vizsga 4600 forintos,
  • valamint a gyakorlati vizsga 11 ezer forintos

költségét továbbra is a jogosítvány megszerzőjének kell állnia. E számítás szerint tehát

együttesen mintegy 35 ezer forintba kerülne a B kategóriás jogosítvány megszerzése.

Hozzáteszik: ha a 29 gyakorlati, plusz egy vizsgaóra nem elegendő valakinek a jogosítványhoz, és további órákat kell vennie, azt már nem fizeti az állam.  

Miután jelenleg – feltéve, ha az összes vizsga, az egészségügyi, az elméleti és a gyakorlati is elsőre sikerül – 360-370 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése, mindez azt jelentené, hogy a tizedére eshet a B kategória költsége a kormányzati támogatásnak köszönhetően – írja a Világgazdaság.

Az Autósiskolák Vezetőinek Országos Szervezetének (AVOSZ) elnöke, Hoffmann Csaba a lapnak azt mondta, pusztán annak, hogy az állam fizetné valamilyen módon a jogosítvány megszerzését, nincs árfelhajtó hatása, tehát a törvénytervezet elfogadásával nem drágulna a jogosítvány megszerzése.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Mégsem lesz ingyenes a jogosítvány a középiskolásoknak

képcím

Hivatalos: szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány a...

képcím

Változik a KRESZ, ezzel együtt a jogosítvány megszerzése is