Ilyen lesz az új ötvenforintos - mutatjuk mi lesz a hátoldalán

Nem véletlenül adták ki pont 2018-ban

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-05-24 19:32

A kibocsátandó ötven forintos érmék névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő ötven forintos érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott kerecsensólyom helyett a Családok éve program logója szerepel, központjában stilizált családábrázolással.

A logót körbeveszi a Magyarország felső félkörirat illetve a 2018-as verési évszám, melyek a Családok éve programot térben és időben elhelyezik.

Fotó: Magyar Nemzeti Bank

Az érme tematikus oldalát Kósa István tervezte. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénz-forgalomban használt ötven forintos érmékkel: réz (75%) és nikkel (25%) ötvözetéből készült, súlya 7,7 gramm, átmérője 27,4 mm, peremvastagsága 1,8 mm, széle sima. Az új ötvenforintos forgalmi érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat majd.

A tízezer és kétezer forintos emlékérmék tervezője Endrődy Zoltán ötvös iparművész. Előlapjukon a családok éve program arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szív alakba rendezve, ezzel a családot összefogó erőt jelképezik. A hátlapon a családok éve logójának központi, a családot sematikusan megjelenítő figurája látható, amelyet mintegy oltalmazó épületként építőkockák vesznek körbe.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter. A tízezer forint névértékű emlékérme súlya 31,46 gramm, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült tükörfényes kivitelben, míg a kétezer forint névértékű, 30,8 gramm súlyú színesfém változatot réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből, selyemfényes kivitelben gyártották. Az emlékérmékből öt-ötezer darab, a forgalmi pénzből kétmillió példány kerül forgalomba péntektől.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az érmék és a bélyegek bemutatják, hogy a magyaroknak a család az első, a legfontosabb védendő érték, valamint lenyomatot adnak és évtizedekig megőrzik az emlékét annak, hogy 2018 a családok éve.

Az érméket és a bélyegeket féltett kincsként lehet őrizni, akár a gyerekeket, és várakozással, vágyakozással lehet várni a megszerzésüket, akár a családi élet várt, vágyott pillanatait – fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte, a családok évének célja, hogy “még jobban odafigyeljünk egymásra, a gyerekekre, a gyermeket nevelőkre, az idősekre és az idősekről gondoskodókra”.
Ennek érdekében számos programot szerveznek országszerte, és több új intézkedést is bevezettek idén: két évre nőtt a diplomás gyed jogosultsági ideje, a családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik a jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig – attól függően, hányadik gyermekük születik – igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését – sorolta Novák Katalin.

Windisch László, a – háromszor is családbarát munkahely címet elnyert – MNB alelnöke azt hangoztatta, hogy a családok értékteremtő szerepére, társadalomformáló erejére szeretnék felhívni a figyelmet az emlékérmék kibocsátásával.

Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója közölte, a Baticz Barnabás grafikusművész által tervezett, csütörtöktől forgalomba kerülő bélyeg fő motívuma a hőlégballon, amely a szabadságot, boldogságot jelképezi, a kosárban pedig a közös élményeket átélő család képe látható.

Felidézte, a posta utoljára 1994-ben a családok nemzetközi éve alkalmából bocsátott ki családmotívumú bélyeget.

 

Forrás: MTI

Mai nap hírei

Ne is álmondjunk utazásról, ha májusig nem kapjuk meg a koronavírus-vakcinát

bitcoinbazis.hu5 órája

Top 12 – Ételek, amelyek gyorsítják az öregedést

napidoktor.hu6 órája

Érdekes infó a Windows 10 következő változatáról

itbusiness.hu7 órája

Hajnali havazás

koponyeg.hu9 órája

Nagy az érdeklődés az Iszomm iránt Szanyi Tiborék szerint

demokrata.hu10 órája

25%-kal drágábbak lettek a használt autók

autonavigator.hu11 órája

Toyota Mega Cruiser – alig ismert terepjáró-különlegesség

agroinform.hu11 órája

Nyugdíj kisokos 2021 - Nyugdíjemelés, nyugdíjprémium, 13. havi nyugdíj

ado1szazalek.com14 órája