A Fidesz megszavazta, hogy ne köthessék a jogállamiság feltételeihez az EU-s támogatásokat

Startlap - Startlap
A parlament eldöntötte, milyen feltételekkel támogathatja Orbán Viktor a pénteki uniós csúcson a tagállamok 750 milliárd eurós hitelfelvételét. Esti hírösszefoglaló.

A Fidesz megszavazta, hogy ne köthessék a jogállamiság feltételeihez az EU-s támogatásokat

Az Európai Unió pénteki csúcstalálkozóján tárgyalnak arról a 750 milliárd eurós hitelről, amelyet az új koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésére fordítanának, és amelyért a tagállamok vállalják a garanciát. Az Országgyűlés a hét eleji rendkívüli ülés második, és egyben befejező napján határozatban döntött arról, milyen feltételekkel támogatja a magyar kormány a hitelfelvételt. A határozat tartalmáról, az azt övező vitáról, valamint arról, miként vélekedik a témáról Orbán Viktor, itt írnak bővebben.

Elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere

Keddre virradóra holtan találták Bogdán Lászlót, a Baranya megyei Cserdi polgármesterét. A sajtó értesülései szerint a “köcsögmentesítési programmal” országosan ismertté vált 46 éves roma polgárjogi aktivista öngyilkos lett. Munkásságáról és halálának körülményeiről ebben a cikkben írnak.

Erre a linkre kattintva a pszichológus, matematikus Mérő László megható emlékező posztját találod Bogdán Lászlóról, és az elveszített fogadásukról.

A nagymama és a szülők közösen kényszeríthették szexre óvodás és bölcsődés gyermekeiket Kerepesen

Mintegy 10 hónap nyomozás után a rendőrök őrizetbe vették egy kerepesi család három tagját, akiket a 6, 4, 3 és 2 éves korú gyermekeik, illetve unokáik szexuális bántalmazásával gyanúsítanak. Fotó és további részletek itt.

Gigaberuházást tervez a Lidl Ecseren

Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden jelezte, hogy 1,2 milliárdos kormányzati támogatással egy 35 milliárdos beruházást tervez a Lidl Pest megyében. Ha érdekelnek a részletek, akkor itt folytasd az olvasást.

Pénzügyminisztérium megtagadta a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződése részleteinek kiadását

Szél Bernadettegyelőre hiába küzd, a külügy egy sajátos indokkal magyarázza, miért nem hozhatja nyilvánosságra az optimista becslések szerint is 130 év alatt megtérülő projekt hitelszerződésének tartalmát a Pénzügyminisztérium. Szél Bernadett a Facebookon tette közzé az elutasító levél szövegét, íme.

Az uniós átlaghoz képest a magyar családok anyagi helyzetét sokkal fájdalmasabban érintette a pandémia

A 27 uniós tagállamban, közel 25 ezer megkérdezett részvételével közvélemény-kutatást végzett az Európai Parlament a koronavírussal kapcsolatban. Miközben a kormány rendre hibáztatja az EU válságkezelési politikáját, a válaszokból érdekes kép rajzolódott ki arról is, mit gondolnak a magyarok az EU szerepéről. Az uniós költségvetési források felhasználására is rákérdeztek, ebben a tekintetben zömében egyezik a véleményünk a többi tagországgal, egy tételt kivéve. De az igazán szembetűnő különbséget a magyarok és a többi EU-s ország lakói között a járvány által a pénztárcánkra gyakorolt hatásokban mutatott ki a kutatás. A felmérés eredményeit ebben a cikkben ismertetik.

Különleges 10 és 20 forintosok jönnek

A jegybank az új pénzérmékkel tiszteleg a koronavírus elleni küzdelem legfontosabb szereplői előtt.

A leggazdagabb magyarok a járvány alatt is növelték a vagyonukat

Fotó: Balázs Mohai/Bloomberg via Getty Images

Míg Magyarország egyik fele elindult a lejtőn, sokak csak tovább gazdagodtak a koronavírus-járvány alatt. Az év első felében mind a 14 hazai privátbanki szolgáltató által kezelt vagyon gyarapodott. Mivel magyarázható ez a folyamat? Innen kiderül.

Az adatvédelmi hatóság szerint “szimpatizáns adatbázis” építésére használhatják fel a nemzeti konzultáció adatait, ha az íveket nem az államnak küldjük vissza

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság azután adott ki egy figyelmeztető közleményt a témáról, hogy Szél Bernadett és Hadházy Ákos független képviselők arra kérték az embereket, küldjék el a Tisztességes és Igazságos Társadalomért Alapítvány postacímére a “gátlástalan propagandaanyagot”, vagyis a nemzeti konzultációs kérdőíveket. Részletek itt.

 

További rövidhíreket most meg is hallgathatsz a Hírstart podcastján: katt ide.

Ez is érdekelhet

képcím

Szlovák elnökválasztás: Pellegrini nyert, Szijjártó rögtön...

képcím

Megérkezett Ungvárra Szijjártó Péter

képcím

50 éves lett Gáspár Győző, akit Novák Katalin és Szijjártó...