Kiemelt Hírek 2018. április 15.

Ilyen különleges teknőst még biztos nem láttál

Startlap Kiemelt Hírek 2018. április 15.
A lenyűgöző állat kizárólag ausztrália egyik folyójában él, és sajnos már a kihalás fenyegeti.

A Londoni Állattani Társaság két napja adta közre a képeket, melyeken a kizárólag az ausztráliai Mary folyó medencéjének oxigénben gazdag vizeiben élő zöld hajú teknősök láthatók.

A 40 centiméteres nagyságú Mary folyói teknős, vagyis tudományos nevén Elusor macrurus két dolog miatt nagyon érdekes. Egyrész képes a nemi szervén keresztül is lélegezni, másrészt pedig a hátán és a fején látható zöld sörény valójában egy algaszőnyeg, írja a Guardian.

Az állat apropóját az a szomorú tény adta, hogy a faj most került fel az evolúciós szempontból sajátos és globálisan veszélyeztetett hüllők 30-as listájára. Állományuk az 1960-70-es években ritkult meg, mert habár különleges légzésüknek köszönhetően napokat képesek a víz alatt tölteni, a kisállattartók elől így sem tudtak elbújni, akik sajnálatos módon előszeretettel fosztogatták a fészkeit.

A kutatók szerint szomorú, hogy a hüllők népszerűsége jelentősen elmarad a madarak és főleg az emlősök mögött. Ez az állatcsoport az egyetlen mai képviselője a dinoszauruszok korának, és ha nem vigyázunk rájuk, örökre eltűnnek a föld színéről.

Címlapkép: MTI/EPA/Londoni Állattani Társaság/Chris Van Wyk

Keresés az oldalon