Ilyen fürdőruhákban strandoltak nagyanyáink és dédanyáink

Mintha nem is a vízpartra készültek volna...

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 08:00

Fotó: Fortepan

Nehéz elképzelni, hogy egykor nemhogy bikini nem létezett a fürdőzéshez és az úszáshoz, hanem könnyű, testhez tapadó, kényelmes és könnyen átcserélhető úszódressz sem. A nők még a múlt század elején is a testüket eltakaró, szövetből készült öltözéket hordtak a strandokon.

Fotó: Fortepan

Emlékeztek még, hogyan írta le Gerald Durrell a Családom és egyéb állatfajták című könyvében az édesanyja frissen vásárolt fürdőruháját? Az 1930-as években egy 19. században született négygyermekes komoly angol családanya úszódressze így nézett ki: „Felbontotta a csomagot, és mindnyájunkat bámulatba ejtett: kiemelt egy rendkívül formátlan, fekete klott ruhadarabot, mely véges-végig száz fodorral, redővel és ránccal volt díszítve. (…) A mama azonban minden tiltakozás ellenére ragaszkodott sátorszerű jelmezéhez, és végül engednünk kellett.”

Fotó: Fortepan

Nos, ez régen Magyarországon volt sem volt másképp. A 19. század végén, 20. század elején a fürdődresszek valóban inkább ruhák voltak. Részben az anyaguk, részben a szabásuk miatt.

Dédanyáink például a Balaton partján vagy a felkapott fürdőhelyeken még rendszerint sötét színű, térdig érő ruciban strandoltak, amelyből először nem látszott ki a válluk, és amelyik takarta a mellkasukat. Néha külön kalapot, napernyőt, sapkát is vettek fel hozzá.

Fotó: Fortepan

Az 1910-es évek végére már kicsit lazábbakká váltak egyes fürdőruhák (például nem volt ujjuk, mint a nyári ruháknak), de ezek még mindig nem a ma megszokott darabok, és még mindig csak egyrészesek voltak. Az 1920-as évektől már egyértelműen lazult a divat, különösen a fiatalok körében.

Fotó: Fortepan

A két háború között egyre kurtább és egyre kivágottabb fürdőruhák jelentek meg. Nagyanyáinknak már kényelmesebbé vált a strandolás, és már nem számított illetlenségnek, ha a vállukat és a térdüket mutogatták a vízparton.

Mai nap hírei

A frissen szerződtetett Suárez két góllal mutatkozott be az Atléticóban

eurosport.hosszabbitas.hu2 órája

Fotók: bekamerázták a luxusvillát, ahol Rogán él

ezalenyeg.hu7 órája

Örményország teljes katonai mozgósítást rendelt el

demokrata.hu8 órája

Új módszer az unokázós csalásoknál

szabadeuropa.hu10 órája

Kórházba került Tokár Tomi kisfia

napidoktor.hu11 órája

A jövő vonata robog Ausztriában

koponyeg.hu14 órája

Rövid élet után gyors búcsú Mercedes X-class

gepmax.hu16 órája

5+1 dolog, amiről nem is gondolnád, de a szüleidtől örökölted

joy.hu17 órája