Így vásárol és spórol a magyar: kiderült, mire költöttünk szeptemberben és hogyan takarékoskodunk

Startlap - Startlap
Gyógyszerekre egyre többet, háztartási cikkekre egyre kevesebbet fordítunk, és már jóval a koronavírus előtt sem voltunk ügyes takarékoskodók, a helyzet pedig évek óta romlik. Vasárnap déli olvasgatós hírösszefoglaló.

MTI/Balázs Attila

Így vásárol és spórol a magyar: kiderült, mire költöttünk szeptemberben és hogyan takarékoskodunk

Gyógyszerekre egyre többet, háztartási cikkekre egyre kevesebbet fordítunk. A KSH közzétette az online kasszák adatait a szeptember 11. és október 8. közti időszakról. Íme.

Mindeközben az október 31-i Takarékossági Világnap alkalmából megnéztük, milyen módszerekkel, milyen célra és mennyi pénzt teszünk félre, és azt is, hogy miként írta át ezen szokásainkat a járvány. Az OTP Öngondoskodási Indexe arra utal: már jóval a koronavírus előtt sem voltunk ügyes takarékoskodók, és a helyzet évek óta romlik. Ha érdekel a téma, akkor ezt a cikket olvasd el.

Gabriella Spanic és Andreai Mangra sikítva borultak egymás nyakába 

Kiderült, pontosan miért hozták vissza Spanicot Magyarországra. “Riszaviadalt” tartanak a Dancing with the Stars közelgő adásában, emiatt érkeztek meg az új párosokhoz az első évad versenyzői. Volt néhány nagyobb örömködés, de ahogy az várható volt, a Tóth Andi-Andrei Mangra pároshoz betoppanó venezuelai színésznő belépője volt az igazi műsorszám, minden szempontból. Videó.

Meghalt a hírolvasó, aki arcot adott a Szovjetuniónak

A 89 éves korában elhunyt Igor Kirillov a szovjet televíziózás egyik legmeghatározóbb figurája volt. Bővebben.

Alec Baldwin megszólalt a tragédiáról: “A barátom volt”

Mark Sagliocco/Getty Images for National Geographic

A színész eddig egy rövid közleményt leszámítva, amelyben biztosította a gyászoló családot támogatásáról, a rendőrséget pedig együttműködéséről, egyáltalán nem nyilatkozott Halyna Hutchins operatőr haláláról. Az ügy fejleményeiről itt írnak.

50 évet öregítettek a Vastag fivéreken: “Te úgy nézel ki, mint akinek van egy golfklubja, én meg úgy érzem magam, mint aki ott dolgozik”

Friderikusz öregre maszkírozós műsorában ezúttal elmaradtak a könnyek, Vastag Tamás és Vastag Csaba viccelődve követték ahogy 25, majd 50 évvel idősebbé alakítják őket. Videó.

Marika néni 86 éves, Pécsett lakik és minden nap sprintel

Ha nem esik az eső, Marika néni minden délután megjelenik a futópályán, 31 éve rendületlenül, akkor is, ha éppen nincs kedve hozzá. Versenytársa itthon nincs, mivel az ő korosztálya egyszerűen nem fut, egykori osztálytársai és kollégái közül sokan lépni sem tudnak már, ő viszont a nemzetközi versenyeken rögtön az élvonalba került.

“Amikor kijövök a pályára, kizáródik a külvilág, akkor semmi nincs, akkor futok. Nem tudom elképzelni, hogy ne mozogjak és ne fussak. Megszállott vagyok, ameddig bírok mozogni, addig biztos, hogy kijövök a pályára.”

Videóriport.

Varázslatos, elhagyott romtemplomok a Balaton környékén

A természet nyugalmában, sok száz éve ácsorognak háborítatlan némaságban ezek a templomok, amelyek csonka testükkel igazán különleges látványt nyújtanak. Még a fényképeken keresztül is érezni a történelem fuvallatát. Galéria.

“Most, hogy nem vagy, megsokszorozlak” – a halottfotózás története

“Ha az adott személy meghalt, és a barátok félnek, hogy szájából folyadék lövell majd, fogja és borítsa előre, pont, mintha hánytatni akarná. Ez mindössze egy percet vesz igénybe, és bizony minden távozik majd, ezek után pedig letörölheti a szájat, lemoshatja az arcot, és úgy bánhat vele, mintha csak élő lenne.”

A post mortem fotográfia egy megszokott, szeretetteljes tevékenységnek számított az elmúlt évszázadban. A fényképészek nem csupán az akkori technikára jellemző irdatlan mennyiségű eszközhöz kellett, hogy értsenek, hanem az emberi testhez is. A témával kapcsolatban számos tévhit kering az interneten, a kulisszatitkokat és a mai szemmel morbidnak tűnő műfaj kialakulásának okait illetően egyaránt. Erre a linkre kattintva megismerheted a halottfotózás sztoriját, amely egyben a társadalom és a fotográfia történetének egy szelete is, és a végére megérted majd, hogyan vált a haldokló Jókai Mórból és Kossuth Lajosból gyűjthető árucikk.

8 kevéssé ismert, eldugott belföldi tó, ami szuper őszi úti cél lehet

MTVA/Molnár-Bernáth László

A hőmérsékletből kifolyólag a fürdés immár nem téma, ezeknek a tavaknak a jelentős részében ez nem is megengedett. Helyette mesés panorámát, izgalmas túraútvonalakat, elbűvölő látnivalókat, hangulatos környezetet kínálnak, illetve a horgászati lehetőséget is. A válogatásban szerepel többek között egy csodálatos szépségű hamis tengerszem, az ország legmagasabban fekvő tava és egy legendákkal övezett helyszín is.

Négy csillagjegy, akikre novemberben rátalál az igazi, nagy szerelem

Az asztrológusok szerint a szerencsés jegyek szülöttei elé lángoló szerelmeket, sőt, akár egyenesen életük párját vezetik fel ősszel a csillagok. Ha kíváncsi vagy, te is közöttük vagy-e, és mire érdemes odafigyelni, hogy ne szalaszd el a lehetőséget, akkor ezt a cikket nézd meg.

Ez is érdekelhet

képcím

Videón a sarki fény a Balatonnál

képcím

Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

képcím

Elképesztő félméteres kilátó és "nádkorona-sétány" épült...