Hatalmas áremelés jöhet: az élelmiszerektől a műszaki cikkekig minden drágulhat

Startlap - Startlap
Egyre magasabbak a biztosítási díjak, a fuvardíjak is emelkednek, miközben munkaerőhiány van.

Hiába ígérte a kormány, hogy a buszosok oldalára áll, és tárgyalásokat kezdeményez a biztosító cégekkel, nem tudott nyomást gyakorolni rájuk – írja az atv.hu. Ezzel az a legfőbb probléma, hogy a biztosítók háromszorosára, négyszeresére emelték buszonként a biztosítás összegét, amelyet sok fuvarozó nem tud kitermelni kis vállalkozásként.

Mellettük a szállítmányozó cégek biztosítási díja is többszörösére nőtt, ahogy az útdíjhasználat is, ráadásul a felújítások miatt a szállítási idő is megnőtt. Ezek miatt pedig nagyjából 15-20 százalékkal drágul a fuvardíj, miközben a munkaerőhiány van a piacon, mert a sofőrök inkább külföldön vállalnak munkát. Ez azért is gond, mert Magyarországon több mint 10 ezer fuvarozó cég működik.

„Azt mindenki könnyen észreveszi, hogy eddig talált gépkocsivezetőt négyszázezer forintért, most már csak négyszázötvenezerért. Azt is, hogy az üzemanyagárak hétről hétre emelkednek a benzinkúton” – mondta Füle László, a NIT Hungary elnöke.

Az áremeléseket pedig azonnal beépítik a fuvardíjakba, a drágulás pedig kihathat az élelmiszerek, műszaki cikkek és bármilyen termék árára a jövőben.

Ez is érdekelhet

képcím

Kiderült, mi okozhatta a tüzet a Szent Imrében: egy beteg miatt...

képcím

Ha szereted a disznóhúst, most vásárolj be belőle: durva...

képcím

Vörös riasztást adtak ki ónos eső miatt