Hamarosan Kubában is házasodhatnak az azonos nemű párok

Startlap - Startlap
Pedig az 1959-es forradalom után még sokakat kényszermunkatáborba zártak homoszexualitása miatt.

Homero Acosta, a kubai államtanács titkára az alkotmánytervezet parlamenti beterjesztésekor szombaton közölte: az új kubai alkotmány megnyitná az utat az azonos neműek házassága előtt – számolt be az MTI.

Az új alkotmányban már nem egy nő és egy férfi, hanem két személy egyesüléseként határoznák meg a házasságot, ami megerősíti az emberek egyenlőségének és az igazságosságnak az elvét. Acosta hozzátette: az alkotmány népszavazás általi jóváhagyása után még törvénymódosítások is kellenek a melegházasság lehetővé tételéhez.

Mariela Castro a róla és a kubai LGBT közösségekről szóló HBO dokumentumfilm plakátját fogja a rendező, Jon Alpert társaságában (Photo by Johnny Nunez/WireImage)

Az 1959-es forradalom után a kubai kommunista, férfipárti társadalom üldözte a homoszexuálisokat, sokakat kényszermunkatáborba zárták nemi orientációja miatt. Fidel Castro később bocsánatot kért az intézményes homofóbiáért, majd részben Castro unokahúgának, Mariela Castrónak a közbenjárása révén az utóbbi évtizedben az ország sokat fejlődött a melegjogok érvényesítése terén.

A szigetország lépése illik a latin-amerikai tendenciába: az egyházak tiltakozása ellenére egyre több országban engedélyezik az azonos neműek házasságát. Így volt ez Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó egyes részein. Kubában is öt protestáns egyház közös nyilatkozatot adott ki júniusban, amelyben közölték: házasságot kizárólag egy nő és egy férfi köthet a Biblia értelmében.

A parlamenti vita várhatóan három napig tart, és amennyiben a képviselők elfogadják az alkotmánytervezetet, akkor azt népszavazásra bocsájtják.

Ez is érdekelhet

képcím

Extra bérlevonással kell büntetni a sztrájkoló tanárokat

képcím

Akár 200 ezer forinttal büntethetik, aki nem vesz részt a...

képcím

Karácsony Gergely kitűzte a Városházára a szivárványos...