Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban

Startlap - Startlap
Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán. Egy nap alatt közel száz embert öltek meg, és százak sebesültek meg a szakadár területen.

Tűzszüneti megállapodás jött létre a vitatott hovatartozású dél-kaukázusi Hegyi-Karabahban szerdán, egy nappal az után, hogy Azerbajdzsán “terrorellenes műveletet indított” a térségben – erősítette meg az azeri védelmi minisztérium.

A tűzszünet helyi idő szerint délután 1 órakor lép hatályba, és a része az is, hogy a helyi örmény kormány feloszlatja a hadsereget – írja a Guardian nyomán a 24.hu

“Megállapodás született Örményország fennmaradó egységeinek és katonáinak kivonásáról, és a hegyi-karabahi védelmi erők feloszlatásáról és teljes lefegyverzéséről” – idézi a szakadárok elnöki hivatalának közleményét az MTI. A közlemény szerint a terület reintegrálásáról szóló tárgyalásokat a tervek szerint csütörtökön tartják a Bakutól 295 kilométerre nyugatra fekvő Jevlahban.

Örményország tudomásul vette

A nemzethez intézett üzenetében Nikol Pasinján örmény kormányfő közölte: országa nem vett részt a tűzszüneti megállapodás megszövegezésében. A televízióban mondott beszédében hozzátette: hivatala tudomásul vette a karabahi hatóságok döntését, hogy elfogadják a tűzszüneti megállapodást. Ismételten hangsúlyozta, hogy 2021 augusztusa óta Örményország nem állomásoztat csapatokat a többségében örmények lakta, Azerbajdzsánba ékelődő szakadár területen. “Nagyon fontos, hogy az enklávéban véget érjenek a harcok” – mondta.

Az azeri védelmi minisztérium megerősítette a hegyi-karabahi erők lefegyverzését, amelyre a közép-európai idő szerint 11 órakor életbe lépett tűzszünet keretében került sor. Megerősítette továbbá azt is, hogy a válság rendezése érdekében tárgyalásokba kezdenek.

Ebben a cikkben bővebben olvashatsz arról, hogy mi vezett az újabb dél-kaukázusi háborúhoz.

A “terrorellenes hadművelet”

Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök szerdán, a tűzszüneti megállapodás megkötése előtt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette, hogy Baku csak akkor fogja leállítani hegyi-karabahi terrorellenes hadműveletét, ha az örmény alakulatok leteszik a fegyvert – írta az MTI.

Aliyev hozzátette, hogy az örmény alakulatokat le kell szerelni. Hangsúlyozta, hogy a “terrorellenes intézkedések” során a polgári lakosság és az infrastrukturális létesítmények nem célpontok az azerbajdzsáni hadsereg számára, amely csupán legitim katonai célpontokat semmisít meg.

Szétlőtt autó Sztepanakertben.

Azerbajdzsán elnöke megjegyezte, hogy kormánya több alkalommal párbeszédre hívta a karabahi örmény lakosság képviselőit, hogy megtárgyalja velük a reintegrációt, de ők ezt elutasították. Ennek ellenére, szavai szerint Azerbajdzsán “a lokális terrorellenes intézkedések” közben is megismételte a párbeszédre szóló felhívását.

Aliyev szerint Azerbajdzsán rákényszerült a terrorellenes művelet megindítására a térségben, hogy “megakadályozza az örmény fél provokatív és uszító akcióit”. Ezek között említette aknák elhelyezését a karabahi örmény erők diverziós-felderítő csoportja részéről, aminek következtében polgári személyek és a rendőrség munkatársai veszítették életüket, valamint az azerbajdzsáni hadsereg alegységeinek lövetését aknavetőkkel és különböző kaliberű tűzfegyverekkel.

Aliyev sajtószolgálata szerint Blinken aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzet miatt, és kijelentette, hogy az Egyesült Államok a közvetlen párbeszédet támogatja Baku és a karabahi örmény lakosság között.

Közel száz halott

Ruben Vardanján, a szakadár terület kormányának volt vezetője szintén szerdán arról számolt be, hogy már közel száz embert öltek meg, és százak sebesültek meg Hegyi-Karabahban kedd óta. Örményország ombudsmanja ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy legkevesebb 32 embert halt meg a harcokban, közöttük két gyermek, és több mint kétszázan sebesültek meg. 

Sebesültet lát el az orosz békefenntartók orvosi cspata
Sebesültet lát el az orosz békefenntartók orvosi cspata (AFP)

“Ez egy nagy háború, Azerbajdzsán teljes körű hadműveletbe kezdett” – mondta Hegyi-Karabahból a Reuters brit hírügynökségnek nyilatkozva Ruben Vardanján. Hozzátette: az azeri erők az éjszaka folyamán és szerdára virradóra is folytatták a hadműveletet.

A hegyi-karabahi vezető elmondta: “Közölték velünk, hogy el kell mennünk, nem maradhatunk, vagy el kell fogadnunk, hogy a terület Azerbajdzsán része (.) ez lényegében tipikus etnikai tisztogatás számos polgári személy halálát okozó háborúval”.

“Nemcsak Oroszország néma, de a Nyugat is”

Baku elutasítja a vádat, hogy célja az etnikai tisztogatás lenne, és azt ígéri, hogy megvédelmezi a térségben élő örmény kisebbség jogait. Ugyanakkor eltökéltségét hangoztatta a szakadár terület politikai és katonai intézményeinek felszámolására.

Vardanján szerint a világ nem vesz tudomást Hegyi-Karabah balsorsáról. „Oroszország hallgat, tulajdonképpen nem vesz tudomást erről az egész hadműveletről. De nem csak Oroszország hallgat” – mondta Vardanján. “Senki sem tesz semmit, senki sem vesz erről tudomást, nemcsak Oroszország néma, de a Nyugat is” – tette hozzá.

Orosz békefenntartók evakuálják Sztepanakert civilk lakosait.
Orosz békefenntartók evakuálják Sztepanakert civilk lakosait (AFP)

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a hegyi-karabahi orosz békefenntartók eddig több mint 2 ezer békés lakost evakuáltak a konfliktus övezetéből, valamennyiük számára biztosítottak ideiglenes tartózkodási helyet, meleg ételt, illetve a sebesültek számára orvosi ellátást. A kimenekített emberek között 1049 gyerek van.

Véres háborút vívtak 

Az előző hegyi-karabahi konfliktus 2020 őszén hat hétig tartott, az örmény erők visszaszorulásával és orosz békefenntartók felvonultatásával ért véget.

A feszültségek az elmúlt hónapokban éleződtek ki, de Jereván és Baku a Szovjetunió felbomlása urán, a kilencvenes években, illetve 2020 őszén is véres háborút vívott a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozó terület hovatartozásáért.

 

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a főváros, amely két hét alatt néptelenedett el

képcím

Bejelentették: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

képcím

Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított...