Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított Hegyi-Karabahban

Startlap - Startlap
A dél-kaukázusi szakadár enklávét többségében örmények lakják. A terület fővárosa, Sztepanakert "intenzív tűz" alatt áll.

“Terrorelhárító műveletet” indított Azerbajdzsán a vitatott hovatartozású, többségében örmények lakta azeri beékelődésű Hegyi-Karabahban – jelentette be kedden a bakui védelmi minisztérium.

A tárca közleményében részletekre nem tért ki, csak annyit közölt: a “terrorelhárító művelet” néhány órával azután kezdődött, hogy négy katona és két polgári személy örmény diverzáns akcióval elhelyezett aknák miatt életét vesztette Hegyi-Karabahban – írja az MTI. A közlemény szerint Baku tájékoztatta Oroszországot és Törökországot a hadműveletről.

A hivatalos azeri közlés szerint a katonai műveletre azért van szükség, hogy “visszaszorítsák a nagyszabású provokációkat” a területen. Mint írták, az azeri erők “az örmény fegyveres erők alakulatainak frontvonalon lévő állásait és mélységi, hosszú távú tüzelőpontjait, valamint harci eszközeit és katonai létesítményeit teszik harcképtelenné nagy pontosságú fegyverek segítségével” – számolt be róla a hvg.hu.

“Hegyi-Karabahban akkor lesz béke, ha az örmény katonák elhagyják a térséget és a szakadár helyi hatóságokat feloszlatják – közölte kedden az azeri külügyminisztérium a katonai művelet elindítása után.

A szakadár hegyi-karabahi hatóságok kedden közölték, hogy a terület fővárosa, Sztepanakert “intenzív tűz” alatt áll. A hatóságok szerint Azerbajdzsán a beékelődés körüli teljes frontvonalon rakétákkal és tüzérséggel támad.

Az örmény védelmi minisztérium közölte, hogy nincs katonai személyzete, sem felszerelése Hegyi-Karabahban.

Oroszország a hegyi-karabahi vérontás leállítására szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője közölte, hogy Oroszország aggódik a helyzet eszkalációja miatt, és az orosz békefenntartók folytatják küldetésüket a térségben.

Hegyi-Karabah és kisebb környező területek az 1994-ben véget ért örmény-azeri háború után az örmény szakadárok ellenőrzése alá kerültek, de a 2020 őszi háborúban Baku jelentős területeket visszafoglalt.

 

Címlapkép: Illusztráció (AFP)

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a főváros, amely két hét alatt néptelenedett el

képcím

Bejelentették: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

képcím

Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban