Fotókon a főváros, amely két hét alatt néptelenedett el

Startlap - Startlap
A hegyi-karabahi Sztyepanakertben csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak. Még a halottasház igazgatója is elmenekült a településről.

Hegyi-Karabah “fővárosa”, Sztyepanakert gyakorlatilag szellemvárossá vált, az egész városban csak pár száz ember maradt, köztük betegek, idősek és mozgáskorlátozottak – tudatta kedden a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).

“A város teljesen elhagyatott. A kórházak nem működnek, az egészségügyi személyzet elment, még a halottasház igazgatója is elment. Ami itt van, az meglehetősen szürreális” – közölte Sztyepanakertból Marco Succi, az ICRC csoportvezetője.

Sztyepanakerti út Putyin órisplakátjával és azeri rendőrökkel.
Sztyepanakerti út Putyin órisplakátjával és azeri rendőrökkel.

Fotókon a főváros, amely két hét alatt néptelenedett el

Sztyepanakerti út Putyin órisplakátjával és azeri rendőrökkel.
Elnéptelenedett utca autóroncsokkal Sztyepanakert külvárosában.
Egy bezárt bolt autóronccsal Sztyepanakertben.
És ahol nem: Sztyepanakert azeri nyelven egy várostáblán
Fotó megosztása:

Elmondta, hogy míg az azeri rendőrök máris elkezdték a járőrözést az utcákon, az ICRC munkatársai hangosbemondóval járják a várost, ottrekedt embereket keresve.

Így találtak rá többek között egy idős, ágyhoz kötött rákbeteg asszonyra, aki máris súlyos alultápláltság tünetei mutatta, és akit mentővel Örményországba vittek – magyarázta. Hozzátette azonban, hogy rendkívül nehéz a ilyen körülmények között a leginkább elesetteket megtalálni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, megalakítva a nemzetközileg el nem ismert, szakadár “Hegyi-karabahi Köztársaságot”.

Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a szeptember végén indított műveletben végleg térdre kényszerítette a szakadárokat. A Hegyi-karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján pedig aláírta azt a rendeletet, amely szerint 2024. január 1-jétől a köztársaságban minden állami intézmény feloszlik.

A korábban örmény többségű terület azóta szinte teljesen elnéptelenedett, lakosai tömegesen átmenekültek Örményországba azeri megtorlásoktól tartva.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Bejelentették: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

képcím

Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban

képcím

Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított...