Bejelentették: megszűnik a Hegyi-Karabahi Köztársaság

Startlap - Startlap
Az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta az ország megszűnéséről szóló rendeletet.

Az önhatalmúlag kikiáltott Hegyi-karabahi Köztársaság elnöke, Szamvel Sahramanján aláírta azt a rendeletet, amely szerint 2024. január 1-jétől a köztársaságban minden állami intézmény feloszlik – közölték csütörtökön a helyi örmény hatóságok.

A rendelet értelmében az önhatalmúlag kikiáltott köztársaság ettől a naptól kezdve megszűnik létezni.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah a nemzetközi jog szerint Azerbajdzsánhoz tartozik, de a mintegy 30 évvel ezelőtt lezajlott első hegyi-karabahi háború után a nemzetközileg el nem ismert “Hegyi-Karabahi Köztársaság” ellenőrzése alá került. Azerbajdzsán 2020 őszén az enklávé és az azt övező területek jelentős részét visszafoglalta, majd a múlt héten indított “terrorellenes műveletben” végleg térdre kényszerítette a szakadárokat.

Nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban

A következő napokban nem maradnak örmények Hegyi-Karabahban – jelentette ki Nikol Pasinján örmény miniszterelnök  csütörtökön a kormány ülésén. Szavait az orosz Interfax hírügynökség idézte. Hangoztatta, hogy

Hegyi-Karabah 120 ezer örmény nemzetiségű lakosából már több mint 65 036 átmenekült Örményországba.

Az örmény kormányfő felszólította a nemzetközi közösséget, hogy “cselekedjen” a Hegyi-Karabahban zajló “etnikai tisztogatás” miatt. Pasinján úgy vélekedett, hogy a szakadár régió összes örménye “a következő néhány nap során”, alig több mint egy héttel az azerbajdzsáni katonai győzelem után elhagyja a területet.

“Az örmények kivándorlása Hegyi-Karabahból folytatódik. Elemzéseink azt mutatják, hogy a következő néhány napban már nem marad örmény Hegyi-Karabahban. Ez egy etnikai tisztogatás, amelyre felhívtuk a nemzetközi közösség figyelmét” – hangoztatta.

Jerevánban közölték, hogy az örmény állam megfelelő lakhatást biztosít mindazoknak, akiknek nincs előre meghatározott tartózkodási helyük.

Baku vasárnap nyitotta meg a Lacini-folyosót, az egyetlen utat, amely az enklávét Örményországgal köti össze, négy nappal azután, hogy a szeparatisták megadták magukat, és a tűzszünet miatt az azerbajdzsáni erők bevonulása elől civilek ezrei menekültek el.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Fotókon a főváros, amely két hét alatt néptelenedett el

képcím

Megállapodtak a tűzszünetről Hegyi-Karabahban

képcím

Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított...