Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a Szemlőhegyi-barlangnál

Startlap - Startlap
Az egyik legeredményesebb magyar hegymászó emléke előtt sokan lerótták kegyeletüket a magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének sziklájánál Budapesten.

Kedden csendes megemlékezést tartottak a budapesti Szemlőhegyi-barlangnál a Mount Everesten eltűnt Suhajda Szilárd tiszteletére. A 24.hu tudósítása szerint a megemlékezésen ott volt a hegymászó családja, felesége, Legindi Tímea, édesapja, Suhajda Tibor, illetve Pintér László hegymászó szakíró, aki az expedíció egyik sajtósa volt, valamint a tíz éve elhunyt Erőss Zsolt özvegye, Sterczer Hilda is.

A lap szerint a nyilvános megemlékezésen olyan sokan vettek részt, hogy este kilenckor még az utcán állt a sor, hogy a kihelyezett emlékkönyvbe írhassanak.

Fotó Suhajda Szilárdról a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson.
Fotó Suhajda Szilárdról a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson.

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a Szemlőhegyi-barlangnál

Fotó Suhajda Szilárdról a hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson.
A résztvevők emlékkönyvbe írnak, balról Legindi Tímea, Suhajda Szilárd özvegye.
Résztvevők Suhajda Szilárd hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson
Mécsesek Suhajda Szilárd hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson.
Résztvevők Suhajda Szilárd hegymászó emlékére rendezett gyertyagyújtáson.
A magyar hegymászók és barlangászok emlékhelyének sziklája
Fotó megosztása:

Szerdán délelőtt Legindi Tímea, Suhajda Szilárd felesége a Facebookon mondott köszönetet a megemlékezésen résztvevőknek. „Kedves Ismerősök! Kedves ismeretlen Ismerősök! Köszönjük, hogy ott voltatok velünk tegnap. Sokat jelent, sokat jelentett. Nagyon is!” – olvasható a bejegyzésében.

Az Everesten marad

Mint arról korábban beszámoltunk, Suhajda Szilárdot nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat. mivel az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nem volt annak, hogy a hegymászót életben találják, befejezték a keresést. Suhajda családja pedig úgy döntött, ha megtalálják is Szilárdot, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. Huszonhét év alatt, 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni a Föld legmagasabb pontját. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

 

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Hableány-hajókatasztrófa: Emléksarkot alakítanak ki

képcím

Elia Saikaly Suhajda Szilárdról: elszánt volt, csak ment tovább

képcím

A szlovák államfő fél Magyarország példájától - a hét...