Feladták Suhajda Szilárd keresését, nem találták meg

Startlap - Startlap
A magyar hegymászó május 21-én indult a csúcs meghódítására a Mount Everest alaptáborából. Az eredeti tervek alapján május 24-én kellett volna felérnie a hegyre.
Nem találta meg Suhajda Szilárdot a mentőcsapat, a keresést befejezték. A közlemény a hegymászó hivatalos Facebook-oldalán jelent meg szombat kora délután.
 
A legjobb nepáli hegyivezetőkből összeállított keresőcsapat emberfeletti munkája ellenére sem találta meg Suhajda Szilárdot a Mount Everesten. Órákon át kutattak a Hillary-lépcső bővebb területén, ahol a hegymászót utoljára életben látták.
 
A serpák 8750 méter és a 8848 méteres csúcs között többször fel-alá másztak és keresték Szilárd nyomát, mindhiába. Az eltelt időt, időjárási és terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nincs annak, hogy a hegymászót életben találják, ezért a földi keresést befejezték. Jelenleg a keresésben részt vevő serpák biztonságos visszatérése a hazai háttércsapat prioritása.

Első magyarként akart “tisztán” a csúcsra érni

Ahogy arról korábban írtunk, Suhajda Szilárd hegymászó vasárnap kezdte meg a csúcstámadást. Célja volt, hogy első magyarként “tisztán”, vagyis teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül érjen fel a Mount Everest 8848 méteres csúcsára. Az Everest palack nélküli megmászása világviszonylatban is kiemelkedő teljesítménynek számít: a sikeres mászások nagyjából 2 százaléka történik így, nem hiába emlegetik úgy, mintha olimpiai arannyal érne fel a hegy “sportszerű” megmászása – olvasható az expedíció tájékoztatójában.

“Szerencsés vagyok, hogy a családom és barátaim, támogató partnereim, sőt, egy egész ország mellettem áll. Úgy érzem, mindenkiért mászok most! Készen állok!” – idézte a hegymászót az MTI.

“Nagyon későn volt nagyon magasan”

A küldetés kommunikációját segítő Hóhatár –a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal közölte csütörtök éjjel, hogy baj van. A bejegyzésben, ami Suhajda Szilárd saját Facebook-oldalára is felkerült, azt írták, hogy a hegymászó műholdas követője nagy kihagyásokkal dolgozott a csúcstámadás során. “A legutóbbi jelzés szerint nepáli idő szerint 19:30-kor 8795 méter magasan járt, a Hillary-lépcsőnél, és felfele mozgott. Ez 50 méterre van szintben a csúcstól, de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet. Jeladója azóta nem küldött több jelet, és ő más módon sem jelentkezett” – írták. Ekkor még arról beszéltek a szakértők, hogy a jeladó ritkás jelzése vagy teljes elmaradása nem szokatlan, Suhajda egyik korábbi mászásakor is előfordult, hogy két napig semmi jelet nem kapott a csapat a hegymászó pozíciójáról, miközben ő maga azt hitte, a többiek látják a pontos helyzetét. 

A Facebook-bejegyzés kitér arra is, hogy a hegymászó a megszokotthoz képest “nagyon későn volt nagyon magasan, és hosszú ideje van úton”. “Ennek ellenére bízunk benne, hogy legjobb tudása szerint döntött és képességei legjavát nyújtva biztonságban visszatér” – írták. 

Az itthoni stáb még csütörtökön felvette a kapcsolatot több kinti ügynökséggel, és segítséget kértek. Mint írták, nem mentőakcióról volt szó, a két felkért serpának az lett volna a dolga, hogy menjenek fel Suhajda elé a 4-es táborba, így amikor reggel odaér, folyadékkal tudták volna várni. A magyar hegymászó viszont nem ért vissza a táborba. 

Miért mentek el mellette, ha látták a hegymászót?

Hogy lehet valaki mellett csak úgy “elsétálni” 8000 méter magasan? Ahogy a hegymászó-blogger, Female Yeti is írja, sokan kérdezik ezt Suhajda Szilárd esete kapcsán. Válaszként megosztotta a saját élményét, de más hegymászók tapasztalatait, véleményét is idézzük cikkünkben, hogy megértsük a helyzetet. Kiderült, hogy sokakat a pénz motivál, míg a hegyen egészen egyszerűen nincs kötelező mentés. 

Már 12 halálos áldozata van az idei szezonnak a Mount Everesten

Egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten. További öt személyt, köztük Suhajda Szilárdot eltűntként tartanak számon – írta pénteken az MTI a The Himalayan nepáli hírportálra hivatkozva. Petrus Albertyn Swart 63 éves kanadai mászó csúcstámadás közben, az úgynevezett halálzónában, a 4-es tábor felett kapott magassági betegséget. Segítséggel visszajutott a 4-es táborba, útban a 3-as táborba azonban elhunyt. A hírportál akkor még a 40 éves Suhajda Szilárdot is csak eltűntként tartotta számon. 

 

Címlapkép: Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar Everest Expedíció 2017 tagja az Everest alaptáborban 2017. április 7-én. (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Ez is érdekelhet

képcím

Elia Saikaly Suhajda Szilárdról: elszánt volt, csak ment tovább

képcím

A szlovák államfő fél Magyarország példájától - a hét...

képcím

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a...