Elia Saikaly Suhajda Szilárdról: elszánt volt, csak ment tovább

Startlap - Startlap
Interjút adott a hegymászó, aki állítása szerint utoljára látta élve a magyar alpinistát.

Interjút adott a Blikknek Elia Saikaly, hegymászó-filmes, aki állítása szerint utoljára látta élve Suhajda Szilárdot. Saikaly délután négy óra után látta meg a “nagyon lassan, de stabilan” magyar alpinistát. Szerinte ebben az időpontban már hihetetlenül kockázatos volt a további mászás, a szél erősödött, illetve elkezdett sötétedni. Saikaly azt mondta, ritkaság, hogy ebben az időszakban megkísérelje valaki a csúcstámadást.

“Suhajda Szilárdnak nem volt hátizsákja, és úgy tűnt, nincs semmilyen vészterve. Nem akarok érzéketlen lenni, de nyilvánvaló volt, hogy nagyon kicsi az esélye arra, hogy ezt túlélje. Ő azonban elszánt volt, csak ment tovább. Próbáltam beszélni hozzá, de nem válaszolt” – mondta a lapnak a hegymászó.

A találkozáskor Elia Saikaly és a társa szintén oxigén nélkül mászott, és bár sokkal gyorsabban haladtak Szilárdnál, ők úgy döntöttek, visszafordulnak.

“Amikor utoljára ránéztem, mindössze 20 méterrel volt a déli csúcs alatt, de még állt és ment tovább” – mondta Elia, aki eddig tudta követni Szilárdot, aztán már a barátja mentésével kellett foglalkoznia.

A Blikk hétfőn azt is megírta, hogy 6500 méter magasan serpák megtalálták Suhajda Szilárd hátrahagyott holmijait. A sátorról és a dzsekiről fotókat is közzétettek, amelyeken jól kivehetőek a magyar hegymászó expedícióját támogató cégek logói. Arra egyelőre nincs magyarázat, hogy Szilárd miért hagyta a kicsivel a 2. számú tábor feletti területen a holmijait.

A legmagasabbra jutott magyar palack és serpák nélkül

Mint arról korábban beszámoltunk, Suhajda Szilárdot nem találta meg a Mount Everesten a keresésére május 26-án reggel indult mentőcsapat. mivel az eltelt időt, az időjárási és a terepviszonyokat figyelembe véve semmilyen további esélye nem volt annak, hogy a hegymászót életben találják, befejezték a keresést. Suhajda családja pedig úgy döntött, ha megtalálják is Szilárdot, akkor is az Everesten marad a hegymászó holtteste.

Suhajda Szilárd az egyik legeredményesebb magyar expedíciós hegymászó volt. Huszonhét év alatt, 16 korábbi sikertelen magyar expedíció után reális célja volt pótlólagos oxigén használata és magashegyi teherhordók támogatása nélkül elérni a Föld legmagasabb pontját. A Mount Everesten a nyomkövetője alapján mért 8795 méteres elért magassággal Suhajda Szilárd az, aki a legmagasabbra jutott magyarként palack és serpák nélkül.

 

Címlapkép: MTI/Lehoczky Péter

Ez is érdekelhet

képcím

A szlovák államfő fél Magyarország példájától - a hét...

képcím

Gyertyagyújtással emlékeztek Suhajda Szilárdra a...

képcím

Nem tudott felszállni a helikopter, ami Suhajda Szilárd nyomait...