Földrengés: tovább nőtt a halálos áldozatok száma - már 21 túlélőt találtak a magyar mentőcsapatok

Startlap - Startlap
Másfél éves kisgyermeket is kimentett a romok alól egy magyar csapat Törökországban. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás. 23 millió ember lehet érintett törökországi és szíriai régióban.

Törökországban 8754 megerősített halálos áldozata van a hétfő hajnali földrengésnek – jelentette be szerdán a földrengés sújtotta övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök. Így a Szíriában közölt több mint 2200 halálos áldozattal együtt a földmozgás több mint 11 ezer ember életét oltotta ki – írja az MTI.

Erdogan a Kahramanmarasban felállított sátorvárosban arról is beszámolt, hogy a sebesültek száma 49 133-ra nőtt.

A hatóságok szerint már több mint nyolcezer embert szabadítottak ki a romok alól, és mintegy 380 ezren mentek a helyi vezetés által kialakított menedékhelyekre vagy szállodákba.

A mentők versenyt futnak az idővel, hogy túlélőket találjanak a romok alatt. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás, a török belügyminiszter kedden arra figyelmeztetett, hogy a következő 48 óra kulcsfontosságú lesz.

Földrengés: tovább nőtt a halálos áldozatok száma – már 21 túlélőt találtak a magyar mentőcsapatok

Malatya, törökország, 2023.02.08.
Adiyaman, Törökország, 2023.02.08.
Egy helyi lakos a földrengésben elhunyt, romok alá szorult 15 éves lánya kezét fogja. Kahranmaras, Törökország, 2023.02.08.
Fotó megosztása:

Az amerikai székhelyű Csendes-óceáni Katasztrófavédelmi Központ szerint mintegy 23 millió ember lehet érintett a régióban.

Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőre virradóra rázta meg több erős földrengés, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A hajnalitól függetlenül a déli órákban egy újabb, 7,6-os magnitúdójú földmozgásról érkezett jelentés a dél-törökországi Kahramanmaras Elbistan körzetéből. Azóta több száz utórengést jelentettek.

A hétfői eseményekről itt, a keddi fejleményekről pedig itt számoltunk be bővebben.

Újabb két magyar mentőcsapat ért Törökországba, már 21 túlélőt kimentettek

Újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt, a helyszínen lévő alakulatok eddig 21 embert mentettek ki élve a romok alól, közöttük öt gyereket – jelentette be a tárca közleménye szerint szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be a győri repülőtérről bejelentkezve, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, a Terrorelhárítási Központ és az Életjel Mentőcsoport munkatársai mellett mostanra a Református Szeretetszolgálat, illetve a Katolikus Karitász felkérésére és támogatásával a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet szakemberei is a helyszínen vannak.

A hét magyar mentőcsapat összlétszáma immár 156 fő, a munkájukat 28 kutya segíti

– mutatott rá.

 “Most is folyamatban van több olyan mentés, ahol a keresőkutyák túlélőt jeleztek. Sok esetben a romok mennyisége és mérete miatt ez a munka komplex feladat, és hosszú időt vesz igénybe, de reméljük, hogy ez a 21-es szám még a következő órákban és napokban is növekedni fog” – tudatta.

Kitért arra is, hogy az Ankarai Egyetem hungarológiai tanszékének hallgatói és tanárai is önkéntes tolmácsolási szolgálatot ajánlottak fel, ami rendkívül fontos a mentési munkálatok sikeres koordinálása érdekében.

Legfrissebb tájékoztatásában a miniszter kiemelte, hogy aKisvárdaés aFerencváros Törökországban edzőtáborozó labdarúgói jól vannak, ahogyan az a tizennyolc magyar állampolgár is, aki a katasztrófa sújtotta területeken tartózkodott.

Továbbá közölte, hogy Szíriában is 2500 fölé nőtt a rengés halottainak száma, és ott rendkívüli kihívást jelent a sérültek ellátása. “Ennek a munkának a támogatása érdekében biztosítottunk 50 millió forintos segítséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, amely a mobil klinikáit a katasztrófa sújtotta területeken állítja fel annak érdekében, hogy a rendkívül nehéz körülmények közepette is biztosított legyen a sebesültek egészségügyi ellátása” – mondta.

Másfél éves kisgyermeket is kimentett a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat

“Sikeresen kiemeltünk a romok alól egy másfél éves kisgyermeket és a nagypapáját. Most a 15 éves Ali életéért küzdünk” – írta Facebook-oldalán a mentőcsapat. 

Már 15 túlélőt emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól

Már 15 túlélőt, valamint 12 holttestet emelt ki a Hunor mentőszervezet csapata a romok alól a földrengés sújtotta Törökországban – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán az MTI-t. Mukics Dániel közölte: a hivatásos tűzoltókból álló hivatalos mentőcsapat egy 16 ezer négyzetméteres kárterületen egyszerre három helyszínen kutat a földrengés következtében eltűntek után Hatay tartományban.

A magyar tűzoltók nyolcóránként váltják egymást, hiszen a munka nemcsak fizikailag, pszichikailag is megterhelő – tette hozzá.

Korábban elmondta, hogy a Hunor mentőszervezet csapata a dél-kelet törökországi Antakya városában, Hatay tartomány székhelyén egy összedőlt húszemeletes, vasbeton szerkezetű társasház romjainál kutat.

A szóvivő tájékoztatása szerint a magyarok a megérkezésüket követően kedden dél körül kezdték meg a munkát. A magyarok tábora gyalog három percre fekszik a kárterülettől, ötszáz négyzetméteren kilenc hétszemélyes sátorból áll – közölte korábban a szóvivő. Arról is beszámolt, hogy éjjel mínusz 2-3 fokig hűlt le a levegő, ami egyrészt csökkenti a túlélés esélyét, másrészt nehezíti a mentőegységek munkáját.

Földrengés: tovább nőtt a halálos áldozatok száma – már 21 túlélőt találtak a magyar mentőcsapatok

Hatay, Törökország, 2023.02.08.
Hatay, Törökország, 2023.02.08.
Fotó megosztása:

36 országból érkeztek mentőcsapatok

Harminchat országból érkeztek mentőcsapatok Törökországba, hogy segítsenek az ország déli részének földrengés sújtotta térségeiben – közölte kedden este Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter.

A tárcavezető, akit a DHA helyi hírügynökség idézett, elmondta, hogy a katasztrófa sújtotta térség lakóinak három tartományban 50 ezer férőhelyet biztosítottak. Hozzátette, hogy kutató-mentő alakulatok több mint 3300 tagja van bevetésen.

Hulusi Akar török védelmi miniszter időközben bejelentette, hogy a térségben megnyitják a katonai kaszárnyákat és egyéb létesítményeket a civilek előtt.

Egy helyi lakos a földrengésben elhunyt, romok alá szorult 15 éves lánya kezét fogja. Kahranmaras, Törökország, 2023.02.08.
A földrengés egyik legmegrázóbb fotója: egy helyi lakos a földrengésben elhunyt, romok alá szorult 15 éves lánya kezét fogja. Kahranmaras, Törökország, 2023.02.08. (Adem ALTAN / AFP)

Nincs magyar áldozat

Folyamatosan dolgoznak a törökországi földrengés helyszínén a magyar mentőcsapatok és keresőkutyák, és folyamatosan nő a kimenekített emberek száma – erről Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerda reggel az M1 aktuális csatornán. Megerősítette: továbbra sincs információjuk arról, hogy magyar áldozata vagy sérültje lenne a földrengésnek.

18 magyarról tudnak, aki a földrengés sújtotta területen tartózkodik, a nagykövetség velük kapcsolatban áll, mindenki jól van, komoly segítséget nem kértek, csak kisebb technikai közreműködést.

Az államtitkár azt kérte, ha valaki tud olyan magyarról, aki a térségben tartózkodott, jelezze a konzuli szolgálat vagy a nagykövetség telefonszámán, a külügyi tárca honlapján mindkettő elérhető – írja az MTI.

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében.

Már hat magyar kutató-mentő egység dolgozik Hatay tartományban. Szerdán a Budapesti Önkéntes Mentőszervezet egysége is Törökországba érkezett, így délutántól már 156 főből és 28 kutyából áll a mentésben résztvevő magyar kontingens. 

Videón egy házomlás

A földrengés sújtotta övezetből naponta százával érkeznek a megrázó képriportok, videók. A 444.hu vette észre, hogy kedden a Vice tett közzé egy döbbenetes videót az Instagramon. A felvételen az látható, ahogy összeomlik egy lakóház a délkelet-törökországi Sanliurfában az utórengések során:

Szíria segítséget kért az Európai Uniótól 

A polgári védelmi mechanizmus keretében kért segítséget Szíria, két nappal a hatalmas földrengés pusztítása után – közölte az Európai Bizottság szerdán.

 Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos jelezte: bátorítják a tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget a katasztrófa sújtotta közel-keleti országnak. A mechanizmuson keresztül a világ bármely országa segítséget kérhet, ha egy vészhelyzet meghaladja katasztrófareagálási képességeit. A katasztrófa jellegétől függően a segítségnyújtás különböző formákat ölthet, így jelenthet például kutatási-mentési műveleteket, tűzoltást, egészségügyi személyzet rendelkezésre bocsátását vagy orvostechnikai felszereléseket és gyógyszereket.

Címlapkép: Sercan Kucuksahin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ámokfutásként tartják számon a hamburgi lövöldözést - újabb...

képcím

Hamburgi ámokfutás: a lövöldözés elkövetője is a halottak...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra