Földrengések Törökországban, Szíriában - rengeteg a halott

Startlap - Startlap
Több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét hétfőn. A halálos áldozatok száma folyamatosan nő. Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják a kimentésüket.

A legfrissebb beszámolók szerint a halálos áldozatok számát a két országban összesen már 1800-ra becsülik, de ez a szám várhatóan még emelkedni fog. A Törökország középső részét és Szíria északkeleti felét megrázó, 7,8-as erősségű földmozgás épületeket döntött romba, Cipruson és Libanonban is érezhető volt.

Szijjártó Péter: átmenetileg kiürítették az ankarai magyar nagykövetséget

Elrendelték az ankarai magyar nagykövetség átmeneti kiürítését a törökországi földrengést követően; a kormány este ötven fős egységet indít útnak a katasztrófa sújtotta területre, így segítve az esetleges további túlélők utáni kutatást – jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban

Földrengések Törökországban, Szíriában – rengeteg a halott

Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Földrengés Törökországban
Fotó megosztása:

A tárcavezető friss tájékoztatásában aláhúzta, hogy minden bizonnyal ez volt a második legsúlyosabb következményekkel járó földmozgás Törökországban, ráadásul azóta is folyamatosan érkeznek hírek kisebb utórengésekről az ország különböző pontjairól, így egyebek mellett a fővárosból is.

 Szijjártó Péter közölte, hogy nemrég beszélt török kollégájával, Mevlüt Cavusogluval, akinek kifejezte részvétét, és jelezte, hogy Magyarország továbbra is kész minden segítséget megadni a túlélők utáni kutatás, a sebesültek ellátása és a sérült infrastruktúra helyreállítása terén.

Elmondta, hogy az ankarai magyar nagykövetségen is érzékelhető volt a földrengés, ezért a diplomáciai képviselet vezetője elrendelte az épület átmeneti kiürítését. Statikus érkezik hamarosan a helyszínre, hogy megvizsgálja az épület állapotát.

 “Emellett jeleztük a Törökországban tartózkodó magyar állampolgároknak, akik közül 213 jelentkezett konzuli védelemre, hogy az ország mely területeit ne látogassák.

Egy olyan magyar személyről van egyelőre tudomásunk, aki a katasztrófa sújtotta területen tartózkodik, vele folyamatos a kapcsolat

– tájékoztatott.

“Azt szeretném kérni tisztelettel, hogyha van olyan magyar állampolgár, akiről tudomásuk van, hogy a katasztrófa által érintett területen van, azt jelezzék, akár a külügyminisztérium konzuli szolgálatának, akár az ankarai nagykövetségünknek. Még egyszer mondom, hogy a konzuli védelemre jelentkezettek között egyelőre ilyen személy sincsen” – tette hozzá.

A miniszter ezen felül közölte, hogy a Győri ETO női kézilabdacsapata Törökországban van jelenleg, velük a nagykövetség folyamatosan kapcsolatban van, ők este Isztambulból fognak majd hazautazni. Illetve a Ferencváros korosztályos futballcsapata tartózkodik még edzőtáborban, akik a tervek szerint a hét második felében érkeznek haza, velük is folyamatos a kapcsolattartás.

Még az este folyamán elindul Törökországba az az ötven fős, hat orvost is soraiban tudó kutató-mentő alakulat, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában jött létre – emelte ki.

“A török fél megköszönte és el is fogadta a felajánlásunkat, hiszen a legfontosabb feladat most az, hogy a romok alatt rekedteket időben meg lehessen találni, és még életben ki lehessen menteni őket” – hangsúlyozta. “Emellett pedig több civil vagy segélyszervezeti kutató-mentő orvosi alakulattal vettük már fel a kapcsolatot, az ő kapacitásaikat, képességeiket lejelentettük a budapesti török nagykövetségnek azzal, hogy amilyen erőkre, amilyen segítségre szükségük van, mi azt természetesen azonnal küldjük is” – mondta.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Szíria területein is pusztító volt a földrengés, több olyan keresztény közösség komoly károkat szenvedett, amellyel a magyar kormány kapcsolatban áll. “Az ő támogatásukat is természetesen az elkövetkezendő napokban napirenden fogjuk tartani, illetve végre fogjuk hajtani” – szögezte le.

Frissítés:

Újabb erős földrengést jelentettek a két országból, ezúttal Damaszkuszból is.

Az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Intézet (EMSC) azt közölte, hogy Törökország középső részén 7,7-es magnitúdójú földrengést észlelt magyar idő szerint fél 12-kor.

Az isztambuli Kandilli szeizmológiai állomás 7,5 erősségű rengésről tett bejelentést, a földrengés epicentruma ezúttal Kahramanmaras tartománya volt.

A szíriai állami média szerint az újabb földmozgások Damaszkuszban történtek. Károkról, áldozatokról egyelőre nincs hír.

Törökország

Legkevesebb 912 halottjuk és 5385 sérültjük van a hajnali törökországi földrengéseknek – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Ankarában a katasztrófavédelem központjában tartott sajtótájékoztatóján. A török államfő arról számolt be, hogy a rengések következtében legalább 2818 épület omlott össze, miközben eddig 2470 embert már kiszabadítottak a romok alól.    

A mentési munkálatokban mintegy 9 ezer ember vesz részt, de számuk folyamatosan növekszik – mondta Erdogan, hozzátéve, hogy eddig 45 ország ajánlott fel segítséget.

Erdogan beszédében leszögezte:

a mostani a legsúlyosabb természeti katasztrófa az 1939-es erzincani földrengés óta, amelyben tízezrek vesztették életüket Kelet-Törökországban.

Fuat Oktay török alelnök korábbi ankarai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára súlyos károkat szenvedett. Egyúttal közölte, hogy az érintett 10 tartományban, Kahramanmarasban, Gaziantepben, Kilisben, Diyarbakirban, Adanában, Osmaniyében, Malatyában, Hatayban, Adiyamanban és Sanfliurfában egyhetes iskolai szünetet rendeltek el.

Adana, Törökország, 2023.02.06.
Adana, Törökország, 2023.02.06.

Földrengések Törökországban, Szíriában – rengeteg a halott

Adana, Törökország, 2023.02.06.
Adana, Törökország, 2023.02.06.
Adana, Törökország, 2023.02.06.
Kilis, Törökország, 2023.02.06.
Kilis, Törökország, 2023.02.06.
Sanliurfa, Törökország, 2023.02.06.
Gaziantep, Törökország, 2023.02.06.
Diyarbakir, Törökország, 2023.02.06.
Diyarbakir, Törökország, 2023.02.06.
Gaziantep, Törökország, 2023.02.06.
Malatya, Törökország, 2023.02.06.
Kahramanmaras, Törökország, 2023.02.06.
Fotó megosztása:

A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Az érintett tartományok többségében napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

A munkálatokban a hivatásosok mellett a hadsereg, a csendőrség, a rendőrség és számos civil szervezet is részt vesz.

“Életem 40 évében még soha nem éreztem hasonlót” – mondta egy gaziantepi lakos a Reuters hírügynökségnek. “Legalább három erős rengés volt, úgy rázkódtunk, mint egy csecsemő a bölcsőben” – tette hozzá. Közölte azt is, hogy szerinte Gaziantepben senki nem maradt az otthonában, mindenki autóba ült, és igyekezett elmenekülni az épületek közeléből.

A Törökország déli részén fekvő Diyarbakirból egy túlélő a Reutersnek azt mondta, hogy a rengés csaknem egy teljes percig tartott. Biztonsági illetékesek szerint legkevesebb 17 épület romba dőlt a főleg kurdok lakta városban. Sanliurfából 16, Osmaniyéből 34 összedőlt épületről érkeztek hírek. Kahramanmarasból a TRT és a Habertürk televízió olyan képeket mutatott, amelyeken túlélők kutatnak a romok között a sötét, hideg, téli hajnalban.

Nemzetközi segítséget várnak

A török hatóságok 4-es szintű vészhelyzetet hirdettek a hétfő hajnali erős földrengés miatt, ami azt jelenti, hogy az ország máris nemzetközi segítséget kér a mentéshez.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a Twitteren azt írta, hogy azonnal az érintett területre riasztották a mentőalakulatokat. “Remélem, mihamarabb sikerült átvészelnünk ezt a tragédiát, a lehető legkevesebb kárral” – írta Erdogan a közösségi oldalon.

“Elsődleges feladatunk a mentés, és ennek érdekében minden egység a legnagyobb riadókészültségben van” – közölte Suleyman Soylu török belügyminiszter.

Kahramanmaras, Törökország, 2023.02.06.
Kahramanmaras, Törökország, 2023.02.06.

Földrengések Törökországban, Szíriában – rengeteg a halott

Kahramanmaras, Törökország, 2023.02.06.
Adana, Törökország, 2023.02.06.
Adana, Törökország, 2023.02.06.
Gaziantep, Törökország, 2023.02.06.
Sanliurfa, Törökország, 2023.02.06.
Osmaniye, Törökország, 2023.02.06.
Fotó megosztása:

“A földrengés olyan területre sújtott le, ahol tartottunk is ettől. Súlyosak a károk” – tudatta a török Vörös Félhold segélyszervezet vezetője, Kerem Kinik a Reutersszel.

Szíria

Több mint 380 halottja és csaknem 1000 sérültje van eddig a hétfő hajnali földrengésnek Szíria északi részén az arab ország állami médiája és a lázadók ellenőrizte területek mentőszolgálata szerint.

A szíriai állami média azt közölte, eddig 239 halottról és 648 sérültről tudnak a Damaszkusz ellenőrizte Aleppó, Hama, Idlib és Tartúsz tartományból.

Szíria lázadók ellenőrizte térségéből a “fehérsisakosok” néven is ismert, nem hivatalos Szíriai Polgári Védelem (SCD) azt közölte, már 147 halottról és 340 sérültről tudnak, valamint több százan rekedtek a romok alatt.

Bászil Termanini, a szervezet vezetője azt mondta, az áldozatok zöme Aleppó tartomány lázadók ellenőrizte részén és Idlibben van. Az SDC azonnali nemzetközi segélyt sürgetett.

Az al-Ihbarija állami tévécsatorna korábbi jelentése szerint további utórengéseket is észleltek Szíriában.

Bassár el-Aszad szíriai elnök válságtanácskozást hívott össze.

Azmarin, Szíria, 2023.02.06.
Azmarin, Szíria, 2023.02.06.

Földrengések Törökországban, Szíriában – rengeteg a halott

Azmarin, Szíria, 2023.02.06.
Azmarin, Szíria, 2023.02.06.
Azez, Szíria, 2023.02.06.
Aleppo, Szíria, 2023.02.06.
Bab-Al-Hawa, Szíria, 2023.02.06.
Hama, Szíria, 2023.02.06.
Fotó megosztása:

A katasztrófa által különösen érintett Aleppóban az összedőlt épületek romjai alatt emberek várják a kimentésüket, és sebesültek nagyobb csoportjai tartanak a kórházakba – közölte egy helyi egészségügyi tisztségviselő a Reutersszal.

“Leestek a festmények a falról. Felriadtam álmomból, felöltöztünk és készen állunk, hogy meneküljünk” – mondta el egy damaszkuszi férfi a Reutersnek. A szíriai és a libanoni fővárosban is az utcára szaladtak az emberek, attól tartva, hogy házaik összedőlnek.

A térségben gyakorik a földrengések

Az amerikai földtani intézet három erős földrengést jelentett az éjjel a térségben. Az első 7,8-as volt, majd Gazintepet egy 6,7-es és egy 5,6-os erősségű rengés rázta meg. A török katasztrófavédelem (AFAD) 7,4-es erősségűre tette a Kahramanmarast és Gaziantepet megrázó természeti katasztrófát. A földrengést a fővárosban, Ankarában is érezni lehetett.

A térségben gyakorik a földrengések, Törökország két kontinentális talapzat határán fekszik. 1999-ben az északnyugati Izmit térségében több mint 17 ezer emberéletet követelt egy földrengés.

Érkeznek a felajánlások

Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó még magyar idő szerint hétfő hajnalban közölte, hogy Washington kapcsolatban van a török hatóságokkal, és minden szükséges segítséget megad Törökországnak.

Izrael humanitárius segítséget ajánlott fel Törökországnak. “Biztonsági erőink készen állnak arra, hogy minden szükséges segítséget megadjanak” – jelentette ki Joav Galant védelmi miniszter, aki szerint hazája “tapasztalt a vészhelyzetek kezelésében és emberéletek mentésében”.

Segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének a földrengés utáni mentési munkálatokhoz hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök is – közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

Magyarország is felajánlotta segítségét a törökországi földrengést követő mentésben, így amennyiben a helyi hatóságok ezt igénylik, akkor ötven fős egység indul azonnal útnak, hogy segítse a túlélők utáni kutatást – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

Ukrajna, Lengyelország, Azerbajdzsán és Kazahsztán is segítséget ajánlott fel hétfőn Törökországnak.

Az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe.

Olaszországban szökőár veszélyére figyelmeztettek

Frissítés! 

Visszavonták Olaszországban a szökőár-figyelmeztetést, amelyet az ország déli részére adtak a Törökország délkeleti és Szíria északnyugati részét sújtó erős földrengés nyomán.

Az olasz katasztrófavédelem hétfőn reggel, a Törökország és Szíria határvidékén történt erős földrengés után adott ki figyelmeztetést esetleges szökőár veszélye miatt. A hatóság azt javasolta az olaszoknak, hogy távolodjanak el a tengerpart közvetlen közeléből, tartózkodjanak magasabban fekvő helyeken, és kövessék a helyi hatóságok utasításait.

A katasztrófavédelem szerint “fennállt a valós veszély lehetősége”, főleg a tengerszintnél alig valamivel magasabb vagy annál alacsonyabb tengerparti szakaszokon. – Már egy félméteres hullám is veszélyes áradásokat és erős áramlásokat okozhat – hívta fel a figyelmet a hatóság. Két délolasz tartományban, Calabriában és Pugliában elővigyázatosságból átmenetileg leállították a vonatokat, de már újraindult a forgalom – írja az MTI.

 

Címlapkép: RAUF MALTAS / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Ámokfutásként tartják számon a hamburgi lövöldözést - újabb...

képcím

Hamburgi ámokfutás: a lövöldözés elkövetője is a halottak...

képcím

81 rakétát lőttek ki az oroszok ukrán városokra