A Fidesz-frakció támogatja Svédország NATO-csatlakozását

Startlap - Startlap
Korábban a kormánypárt még arról számolt be, hogy képviselőik között nincs meg a közös hang Svédország csatlakozása ügyében. Február 23-án Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője saját Facebook-oldalán tette közzé azt a levelet, melyben Kövér Lászlót, az Országgyűlés elnökét arra kéri, hogy az év első tavaszi ülésén, február 26-án, hétfőn a napirendek közé kerüljön fel Svédország NATO-csatlakozásának ügye, melyet a Fidesz-frakciója is immár egyértelműen támogatni kíván. 

A svédek csatlakozását korábban a törökök is elfogadták, így utánuk a magyar kormány maradt az utolsó, amely még nem tette ezt meg Azzal érveltek, hogy bár a kabinet támogatná a tagságot, a Fidesz-frakción belül még sokan hezitálnak ezen.

Szombaton a Várkert Bazárban Orbán Viktor évértékelőjében azonban már utalt arra, hogy kevés hiányzik a NATO-csatlakozás ratifikálásához. 

“Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását” – emelte ki akkor a kormányfő.

Hétfőn pedig Ulf Kristersson svéd miniszterelnök Varsóban bejelentette, hogy az elkövetkezendő időszakban Magyarországra fog jönni. “Úgy tűnik nekem, erős az akarat Svédország NATO-csatlakozási folyamatának véglegesítésére” – fogalmazott. “Már most várom a tervezett találkozót, hogy a véglegesítés megtörténjen” – tette hozzá Kristersson.

Svédország örül

Stockholm üdvözli, hogy a magyar parlament a jövő héten szavazhat Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette ki Pal Jonson svéd védelmi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

“Természetesen örülünk a hírnek” – fogalmazott az MTI szerint Jonson.

Pénteken érkezik a svéd miniszterelnök

Kocsis Máté bejelentése után nem sokkal Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról számolt be, hogy február 23-án Orbán Viktor miniszterelnök meghívására munkalátogatásra Budapestre utazik Ulf Kristersson, Svédország miniszterelnöke.

A találkozó témája Magyarország és Svédország védelmi és biztonságpolitikai együttműködése, valamint a magyar soros EU-elnökségre történő felkészülés lesz. Megbeszélésük során az Európai Unió előtt álló stratégiai menetrendet is áttekintik – közölte Havasi Bertalan. Hozzátette: Orbán Viktor és Ulf Kristersson a tárgyalás eredményeiről sajtótájékoztatón számol majd be.

Címlapkép: MTI/Katona Tibor

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Kocsis Máté heti rendszerességgel egyeztet Dúró...

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...

képcím

Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett