Európa Tanács: Verik és kínozzák a menekülteket a magyar határon

A jelentés szerint a rendőrök ütik-verik, rúgják az embereket.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-18 13:34

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Ütések, rúgások, gumibotozás, kutyaharapás – több menekült szerint ezt kapja az a magyar rendőröktől, aki átlépi a határkerítést – írja a hvg.hu az Európa Tanács jelentése alapján.

A jelentést az Európa Tanács kínzás és az embertelen, vagy megalázó büntetések, vagy bánásmód megelőzésére alakult Európai Bizottság (CPT) adta ki, amelynek képviselői tavaly jártak a röszkei és a tompai tranzitzónában, illetve a magyar-szerb határszakaszon.

A tájékoztató szerint a menekültek kockázatnak vannak kitéve, fizikai és lelki bántalmazás érheti őket – ezt az érintettek sérüléseire, a személyes beszámolókra és a jelen lévő orvosok szakvéleményére alapozzák. A kormány szerint a rendőrök minden jogszabályt betartanak, a menekültek pedig feltehetően egymást verik.

„A rendőrség az alaptörvényben meghatározott feladatait a jogszabályoknak megfelelően végzi, valamint a nemzetközi jogelvek és az uniós normák betartása minden magyar rendőr alapvető kötelessége” – állítja a kormány.

A CPT részletesen vizsgálja a tranzitzónák életkörülményeit, beleértve az orvosi ellátás minőségét és a menekültek lehetőségeit. Egyik legmegrázóbb része az embertelen bánásmódról és a Szerbiába való visszatoloncolásról szóló fejezet, melyben hét részletes beszámoló olvasható. A menekülteken megvizsgált sérülések és az elmondások alapján az derül ki, hogy a legtöbben ütéseket, rúgásokat szenvednek el a testükön, fejükön. Több jel mutat gumibot és paprikaspray használatára is, valamint kutyaharapásra. A CPT a jelentésben felszólítja a magyar kormányt, haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy megszűnjenek a fent leírt jelenségek, és valamennyi rendőr bánjon tisztességesen és emberségesen a menekültekkel.

Hetekig, hónapokig vesztegelnek

A jelentés azt is kifogásolja, hogy csak Röszkén és Tompán működik tranzitzóna, így kizárólag ezek képeznek átjárót az ország menedékjogi rendszerébe. Probléma az is, hogy a nemzetközi védelmet igénylő összes külföldi állampolgár – beleértve a gyermekes családokat és a kísérő nélküli kiskorúakat is – kénytelen itt maradni hetekig, néha akár hónapokig is, míg menedékkérelmüket fel nem dolgozzák.

Pozitívum azonban, hogy a jelentés szerint a magyar hatóságok megpróbálnak tisztességes körülményeket biztosítani a tranzitzónákban és gondoskodnak a helyiség tisztaságáról. Az újonnan érkezőket orvosi vizsgálatnak vetik alá, viszont a pszichiátriai és pszichológiai ellátást nem találták elégségesnek.

A jelentés elismerte, a magyar hatóságok könnyíteni próbálnak a menekülteknek a kapcsolattartásban, többek között azzal, hogy lehetővé teszik számukra a Wi-Fi használatát, a mobiltelefonnal nem rendelkezők viszont nem tudják felhívni családtagjaikat.

Válaszolt a kormány

A magyar kormány részletes választ küldött a CPT-nek, amely azzal kezdődik, hogy „a jelentés nagy számban tartalmaz a tényekkel ellentétes megállapításokat, amely szakmai helyett politikai jellegűvé teszi azt”. A CPT nem vette figyelembe a kabinet szerint, hogy „a lelki és testi sérülések keletkezhetnek a külföldiek útja során vagy akár egymástól, akár az embercsempészektől elszenvedett bántalmazások eredményeként is”.

A válaszban hosszan írtak arról is, milyen lehetőségeik vannak a menekülteknek a tranzitzónákban. Például a tompai határon van rezsó, szigetelt konténerek ventilátorral és klímával, az elfoglaltságok pedig kétheti programterv alapján készülnek, meg lehet ismerni a magyar kultúrát, gasztronómiát, szokásokat, hagyományokat, ha igény van rá.

Mai nap hírei

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu13 órája

Nyilatkozatot adott ki a Xiaomi az amerikai tiltással kapcsolatban

gsmring.hu13 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu14 órája

Mától csak előzetes regisztrációval lehet belépni Ausztriába

szimpatika.hu16 órája

Autóvásárlási roham jöhet 2021-ben?

autopro.hu16 órája

Mihalik Enikő és Kajdi Csaba 'Cyla' kapcsolata

ifaktor.hu17 órája

Orbán óriási nyomást helyezett a magyar hatóságra, hogy napokon belül engedélyezze a kínai vakcinát

444.hu19 órája

Intézményvezetői kinevezéseket adott át Kásler Miklós

demokrata.hu19 órája