Legalább száz menekült fulladt a tengerbe

Startlap - Startlap
Az őket szállító gumicsónak túl volt terhelve, ezért elsüllyedt.

Az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet hétfői közleménye szerint több mint száz menekült halt meg a líbiai partoknál – írja az Index.

A tragédiát az őket Európa felé szállító, brutálisan túlterhelt gumicsónak elsüllyedése okozta.

A 276 túlélőt a líbiai parti őrség halászta ki.

A még szeptember elsején történt eset azért nem került eddig nyilvánosságra, mivel a túlélőket a kormányzat azonnal táborokba küldte. Többen szorultak orvosi ellátásra, köztük égési sérüléseket szenvedők, terhes nők és csecsemők.

Líbia egyébként a Törökországon áthaladó szárazföldi útvonal lezárásával az Európába tartó menekültek legfontosabb tranzitországává vált. Az országban a nehéz körülményeket kihasználva csempészbandák vetették meg lábukat, amelyek életveszélyes körülmények között vállalják a délről érkező menekültek kompoztatását Máltára és Olaszországba.

A csempészeket és a menekülteket sem zavarja az, hogy a túlterhelt és rossz állapotban lévő csempészbárkák és gumicsónakok gyakran hajótörést szenvednek, mivel ez az egyetlen lehetőségük. Az ilyen tragédiákat a líbiai parti őrség mellett az uniós országok flottái és a civil szervezetek mentőhajói próbálják minimalizálni, de így is az útra kelők nagy aránya fullad a tengerbe.

Ez is érdekelhet

képcím

Elhunyt a vasárnapi ralibalesetben megsérült kislány

képcím

Novák Katalin és Varga Judit is belebukott a kegyelmi ügybe - A...

képcím

Két nap alatt két kismama halt meg a nyíregyházi kórházban