Bevándorlók ezreit hagyták magára a Szaharában - víz és élelem nélkül menetelnek

Embertelen dolgot művel Algéria.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-25 13:31

MTI/EPA

Algéria több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót – köztük várandós nőket és gyerekeket – hagyott magára a Szaharában az utóbbi 14 hónapban ivóvíz és élelem nélkül – jelentette az AP amerikai hírügynökség hétfőn.

A tűző napon menetelő emberek többsége Nigerbe tart, olykor fegyverrel fenyegetve kényszerítik őket arra, hogy útra keljenek. A szerencsésebbeknek sikerül keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres senkiföldjén, amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyonganak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk bukkan és segít rajtuk, sokan viszont odavesznek. Az AP által meginterjúvolt túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnik a Szaharában.

Az Európai Unió mossa kezeit

Az algériai hatóságok egyre több alkalommal utasítanak ki az országból tömegesen bevándorlókat azóta, hogy az Európai Unió tavaly októberben fokozta az észak-afrikai országokra gyakorolt nyomást annak érdekében, hogy fékezzék meg az Európa felé igyekvő migránsokat. Az EU egyik szóvivője elismerte, hogy tudnak az algériai gyakorlatról, de nézete szerint szuverén országoknak jogukban áll bevándorlókat kitoloncolni a területükről, amennyiben azt a nemzetközi joggal összhangban teszik.

Algéria jelenleg nem kap azokból az uniós forrásokból, amelyeket afrikai országoknak nyújtanak a migrációs válság kezelése céljából. 2014 és 2017 között 111 millió dollárnyi segélyt kapott erre a célra Európától.

Algéria nem közöl hivatalos számokat arról, hogy hány embert toloncolt ki erőszakkal az országból. A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2017 májusa óta készít feljegyzéseket erről: az első hónapban 135 embert utasítottak ki Algériából, míg 2018 áprilisában ez a szám 2888-ra emelkedett. Az utóbbi 14 hónapban összesen mintegy 11 ezer ember jutott el nigeri területre a sivatagon keresztül. Legalább 2500 embert kényszerítettek gyalogolni hasonló körülmények között Mali irányába, arról nincsenek adatok, hányan halhattak meg menet közben.

A túlélők beszámolói szerint az algériai hatóságok rendszerint több száz kiutasított bevándorlót gyűjtenek be egyszerre, teherautókba és buszokba zsúfolják őket, majd kirakják őket a Szaharában pénz és telefon nélkül, és megmutatják nekik, merre kell indulni a nigeri határ felé.

Van bizonyíték az eljárásra

Az AP birtokában vannak videofelvételek is, amelyeken látható az algériai hatóságok eljárása.

Algéria egyelőre nem reagált az AP jelentésére. Korábban elutasították a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állították, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni.

Az IOM becslései szerint minden olyan bevándorlóra, aki a Földközi-tengeri átkelés közben veszítette életét, két olyan ember jut, aki a szaharai gyaloglást nem élte túl. 2014 óta ez a szám akár a 30 ezret is elérheti.

 

(MTI)

Mai nap hírei

Hackertámadás érte Magyarországot

gsmring.hu9 órája

A nők számára tragédiával ért fel, amikor láthatóvá vált a testük

konyvesmagazin.hu12 órája

A 102 éves Juliska néni hosszú életének titka

agroinform.hu13 órája

Fucsovics legyőzte a negyedik helyen kiemelt orosz Danyiil Medvegyevet

igenyesferfi.hu16 órája

Magyarázkodnak a TV2 műsorának szereplői: Szabó Ádám tényleg beleszeretett egyik kollégájába?

joy.hu16 órája

Mi lett vele? Sas József eltűnt a nyilvánosság elől, aggódnak a rajongók

femcafe.hu17 órája

A gólyák előtt tiszteleg a Kis-Balaton fővárosa

balaton.hu17 órája

Mi is az a munka, amit Koncz folytatni akarna? Mutatjuk!

tiszaujvaros.ezalenyeg.hu18 órája