Lavrov: Újabb országok sodródhatnak bele a konfliktusba

Startlap - Startlap
Lemondott Putyin tanácsadója; Dánia csatlakozik az Európai Unió védelmi politikájához; a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani. Az ukrán-orosz válság hírei.

Lavrov: Újabb országok sodródhatnak bele a konfliktusba

Az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállítmányok növelik annak kockázatát, hogy más országok is belesodródhatnak az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusba, figyelmeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán, Szaúd-Arábiában tett látogatása során. Részletek.

Lemondott Putyin tanácsadója

Néhány nappal ezelőtt jelentek meg az első hírek arról, hogy lemondott Valentin Jumasev, Borisz Jelcin volt orosz államfő veje Putyin tanácsadói posztjáról, most pedig a Kreml is megerősítette a hírt, írja a Guardian. (24.hu)

Dánia csatlakozik az Európai Unió védelmi politikájához

Megszavazta a dán lakosság, hogy Koppenhága csatlakozzon az Európai Unió védelmi politikájához – jelentette be Mette Frederiksen miniszterelnök szerda éjjel. A témáról tartott voksoláson a résztvevők kétharmada igennel szavazott.

A NATO-tag Dánia az egyetlen EU-tagország volt, amely nem vett részt az EU közös védelmi politikájában. (24.hu)

Fitch: a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani

Alexey Malgavko / Sputnik / Sputnik via AFP

Az Oroszországban kitermelt kőolajmennyiség negyede eltűnhet a világpiacról az Európai Unió által bevezetett importszankciók miatt, mivel a teljes orosz exportot nem lehet más piacokra átirányítani – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban bemutatott helyzetértékelésében, amelyet ebben a cikkben ismertetnek.

Ukrajna önjáró lövegeket vásárol Szlovákiától

Ukrajna nyolc Zuzana 2 típusú önjáró tarackot vásárol Szlovákiától, a szerződést szerdán írták alá a gyártóval, a Konstrukta-Defence szlovák állami vállalattal – közölte a pozsonyi védelmi minisztérium csütörtökön a CTK cseh hírügynökséggel. Részletek.

243 gyerek halt meg eddig a háborúban

Volodimir Zelenszkij közlése szerint február 24. óta már 243 gyerek vesztette életét az orosz-ukrán háborúban, írja a Guardian. A nyugat-ukrajnai Lviv városában az elhunyt 243 gyerekre emlékeztek. Fotók itt.

Csökken az olajár a hírre, hogy Szaúd-Arábia kész növelni kitermelését

Csökkent a kőolaj ára a világpicon csütörtök reggel a Financial Times (FT) című lapnak arra az értesülésére, hogy Szaúd-Arábia kész növelni a kitermelést abban az esetben, ha a szankciók miatt jelentősen visszaesne az orosz olajtermelés. Bővebben.

Az orosz gáz alternatívája lehet Algéria, de van vele egy nem kis probléma

Oroszország és Norvégia után Európa harmadik legnagyobb földgázszállítója Algéria, az észak-afrikai ország jelenleg 8 százalékát adja az európai importnak. Az orosz gáz kiváltására való törekvéseknek így természetes célja lehet az algériai behozatal növelése, csakhogy ahogy a Bloomberg írja, a kérdést környezetvédelmi oldalról is kezelni kell. A témáról bővebben ez a cikk számol be.

Hollandia és Németország egy új gázmező közös feltárását tervezi az Északi-tengeren

A lépéstől a két ország azt reméli, hogy pótlólagos földgázkészleteket biztosít Európában. A kitermelést 2024 végéig kezdenék meg a partoktól mintegy 19 kilométerre található térségben. (24.hu)

A skót drukkerek elénekelték az ukrán himnuszt is

ANDY BUCHANAN / AFP

Ukrajna lesz majd Wales ellenfele a katari világbajnoki pótselejtező döntőjében, miután előbbi 3-1-re nyert Skócia vendégeként. Aki azonban azt hinné, hogy hatalmas rivalizálás zajlott a meccsen, az téved. A hazai drukkerek a háború miatti szolidaritásból elénekelték az ukrán himnuszt is. Íme a felvétel.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Döntött Németország: mehetnek a Leopard tankok Ukrajnába

képcím

Képeken a hét legfontosabb hírei

képcím

Meghalt az ukrán belügyminiszter a kijevi helikopterbalesetben