Ilyen az élet Mariupolban az orosz "felszabadítás" után

Startlap - Startlap
Kuleba: Kövér kijelentése elfogadhatatlan; elutasították az orosz ultimátumot Szeverodonyeck védői; Magyarország támogatja Moldova uniós tagjelöltségét. Az ukrán-orosz válság hírei.

Ilyen az élet Mariupolban az orosz “felszabadítás” után

A várost nem egészen egy hónapja vették át teljesen az oroszok, miután hetekig tartó ágyúzással rombolták porig a nagy részét. Azóta nincs gáz, víz, áram és orvosi ellátás, van viszont koleraveszély és erőltetett oroszosítás – szimbolikusan és a gyakorlatban is. Hogyan élnek most az emberek Mariupolban. Beszámolók, fotók, videók a hétköznapokról. Ide kattints.

Kuleba: Kövér László kijelentése elfogadhatatlan

Interjút adott Dmitro Kuleba a hvg.hu-nak. Az ukrán külügyminiszter többek között az ukrajnai helyzethez való magyar hozzáállásról, a sokasodó kárpátaljai panaszokról, Ukrajna EU- és NATO-csatlakozási esélyeiről és Kövér Lászlóról is kifejtette a véleményét. Részletek.

Macron, Scholz és Draghi éjszakai vonattal utaztak Kijevbe

Ludovic MARIN / AFP

Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke éjszakai vonattal utaztak Kijevbe – írta meg a La Republica című olasz napilap. Ukrajna jövője szempontjából rendkívül fontos kérdésről fognak tárgyalni.Részletek.

Elutasították az orosz ultimátumot Szeverodonyeck védői

Ukrajna figyelmen kívül hagyta azt az orosz ultimátumot, amely Szeverodonyeck védelmének feladására hívott fel. Az Ukrajna keleti részén található város a hetek óta tartó heves bombázások miatt mára nagyrészt romokban hever. Részletek.

Felmorzsolódó csapatok állnak az ukrán és az orosz oldalon is

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának legfrissebb jelentésében az áll, hogy Oroszország Donbaszban harcoló erői valószínűleg egyre inkább kapkodnak és létszámhiányosak. A jelentés további részleteit itt olvashatod.

ENSZ: Elképesztő szintre emelheti a globális elvándorlást az ukrajnai háború okozta élelmezési válság

Az ukrajnai háború okozta élelmezésbiztonsági válság arra kényszeríti az embereket, hogy elhagyják otthonaikat a szegényebb országokban, ami még magasabbra emeli a globális elvándorlást – mondta Filippo Grandi az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője. Bővebben.

Az ukrán hadsereg szerint kilenc irányból támadták az oroszok Luhanszkot

Liszicsanszk, 2022.06.13. (Fiora Garenzi / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Szerhij Hajdaj, a luhanszki régió katonai közigazgatási vezetője azt mondta, hogy miközben az ukrán hadsereg a kulcsfontosságú Szeverodonyeck várost védi, megpróbálja megakadályozni azt is, hogy az orosz erők elfoglalják a folyó túlpartján található ikervárost, Liszicsanszkot. (24.hu)

A Google marad Oroszországban az oroszok szerint

Az orosz Állami Duma információs politikával foglalkozó bizottságának helyettes vezetője, Anton Gorelkin csütörtökön azt mondta, arra számít, hogy a Google Oroszországban marad – derült ki a Reuters gyorsjelentéséből. Moszkvának nem áll szándékában blokkolni a YouTube-ot – tette hozzá a helyettes vezető. (24.hu)

Magyarország támogatja Moldova uniós tagjelöltségét

Az ukrajnai háborúról és Moldova európai integrációjáról tárgyalt telefonon Orbán Viktor miniszterelnök moldovai hivatali partnerével, Natalia Gavrilitával. A megbeszélésről ebben a cikkben számolnak be.

 

Az orosz-ukrán háború történései percről percre itt.

Címlapkép: Yuri KADOBNOV / AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Magyarország megvétózta a srebrenicai mészárlás emléknapját,...

képcím

Egyoldalú határmódosítást tervez Oroszország

képcím

Lengyelország határait fenyegeti Medvegyev