Elverte a jég a soltvadkerti szőlőt, mert nem működött a másfél milliárdos kárelhárító berendezés

Pedig a térséget duplán felszerelték a jég ellen: az agrárkamara és a hegyközség is telepített jégelhárító rendszert, ezek közül azonban egyik sem működött.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-15 14:41

Fotó: Thinkstock

Hatalmas vihar söpört végig a múlt héten Bács-Kiskun megyében, ami Soltvadkert közelében félezer hektár szőlő harmadát verte el, miközben a térség kétszeres védelem alatt állt: az agrárkamara új, másfél milliárd forintos berendezése és a hegyközség korábban telepített rendszere is a jég elleni védelmet szolgálja – írja a hvg.hu.

A helyi sajtó a környékbeli gazdáktól értesült az esetről, amit Fritmann János hegyközségi elnök is megerősített. Elmondta, hogy sem a hegyközségi berendezések, sem az agrárkamara új, másfél milliárd forintért telepített gépei nem működtek megfelelően.

A térségben nyolc évvel ezelőtt állítottak fel négy jégkárelhárítót, valamint egy magáncéggel szerződtek, akik vállalták a riasztásokat. A múlt heti vihar után riasztás nem volt, de az egyik berendezés azért így is működött a négy közül, mivel véletlenül bekapcsolva felejtették. A Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara pedig nemrégiben telepítette a nagy felhajtással beharangozott „jégereit”, amik szintén nem léptek működésbe, amikor lecsapott a vihar.

A lap korábban arra is kitért, hogyan működik egy jégelhárító berendezés: ezüst-jodidot juttat a légkörbe, amely jégmagokat képez a zivatarfelhőkben. Minél több ilyen jégmag van egy felhőben, annál kevesebb víz kötődik meg rajtuk, vagyis a lehulló jég jóval kisebb szemcseméretet képez, és ráadásul jó eséllyel teljesen el is olvad, mire földet ér.

Mai nap hírei

Az alábbi 3 csillagjegy nem képes titkot tartani - És van 3, akik örökre megőrzik őket

joy.hu9 órája

Jönnek a fagyok

agroinform.hu10 órája

A 6. kihalási hullám most zajlik, akkor is ha sokan tagadják

koponyeg.hu11 órája

Kunetz Zsombor: A kormány gyáva volt

168ora.hu14 órája

Egy nyolcassal üzent a Bayern, a BVB U-21-es támadókkal üldözne, Gulácsiéknak Werner pótlása lesz a kulcs - indul a Bundesliga

eurosport.hosszabbitas.hu16 órája

Aránytalanul nő a koronavírus fertőzöttek száma

napidoktor.hu17 órája

Tizenkétezerhez közelít az aktív fertőzöttek száma, hat honfitásunk hunyt el

demokrata.hu18 órája

Magyarország új konyhafőnöke: egy venezuelai fiú

eletforma.hu19 órája