Életbe lépett a kormányzati tisztviselők rabszolgatörvénye

Startlap - Startlap
Durva megszorítások jönnek, miközben végrehajtási rendeletek sora hiányzik.

A hét minden munkanapján 6 óra 45 perckor kezdődik a munkaidő a Nyugdíjfolyósítási Főigazgatóság köztisztviselői számára – ezt hozta nekik az új kormányzati igazgatásról szóló, mától hatályos jogszabály, vagy ahogy ismertebb, a „köztisztviselői rabszolgatörvény”. A korai kezdés ellenére hajnaltól legalább napi kilenc órát kell bent lenniük a munkahelyükön az eddigi nyolc óra helyett, és a munkaidőbe már nem számít bele az ebédszünet fél órája – írja a Népszava.

Nincs cafeteria és a szabadságuk is kevesebb lett

A megszorítások közé tartozik még, hogy elvették a megyei és fővárosi kormányhivatalok dolgozóitól a cafeteriat, továbbá az eddigi évenkénti 25 nap szabadságuk is 20-ra módosult. Túlórát sem fizetnek nekik, viszont a munkaidejüket kiterjeszthetik akár napi 12 órára is.

Még nincsenek meg az átállást szabályozó rendeletek

A megszorításokon túl a legjelentősebb probléma az átszervezéssel az, hogy úgy lép életbe, hogy a megvalósítás hátteréül szolgáló vagy 38 rendelet közül még csak egy darab készült el.

Ha nincs béremelés, nem írják alá

Az egyhetes szabadságcsökkentéssel, a megnövelt munkaidővel, a teljesen bizonytalan státussal, vezetői kinevezéssel, központi létszámgazdálkodással járó törvény úgy lép hatályba, hogy a tisztviselők tömege várja a március 5-diki bérpapírját és ha azon nem szerepel a beígért 30 százalékos béremelésnek megfelelő összeg, nem írja alá az új kinevezést – írja a lap.

Ez is érdekelhet

képcím

Rezsicsökkentés: pár nap van a rendkívüli diktálásra, de...

képcím

Százmilliókat kell fizetnie a NAV-nak egy német gyógyszergyárnak

képcím

Mindenkit maszkviselésre szólít fel az MTA