Megszívathatják a kormánytisztviselőket?

70 ezer állami és köztisztviselő nem tudja jelenleg, hogy milyen feltételek mellett kell dolgoznia.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-20 09:29

forrás: iStock

Egyelőre sűrű köd borítja a kormányzati igazgatásról szóló, tavaly decemberben elfogadott törvény végrehajtását – ezt jelezték a Népszavának több minisztériumból, háttérintézményből és kormányhivatalból is. Majdnem 70 ezer ember sorsa vált bizonytalanná.

Nincs információ

Nagy a csend a hivatalokban azzal kapcsolatosan, hogy a frissiben kormánytisztviselőkké minősített korábbi köz és állami tisztviselők konkrétan milyen besorolású állásokban fognak dolgozni és hogy mennyit fognak keresni. Az átalakításnak megágyazó jogszabály szerint mindennek ki kellett volna derülnie múlt hét pénteken, ám a szabályok kidolgozásáért felelős Miniszterelnökségen aznap csak a kincstári ördögszekereket kergette a szél és a Népszava megkeresésére sem reagáltak.

Titkosítás

Egyes források arról beszéltek a lapnak, hogy a keresetek kiszámítását lehetővé tevő rendelet ugyan elkészült, de azt a kormány azon melegében titkosította is és csak a munkáltatóknak van joga ahhoz hozzáférni. Amennyiben ez igaz, úgy erősen kérdéses például, hogy a kormány ígéretének megfelelően a 30 százalékos béremelést megkapják-e a dolgozók? Mert ha nem, akkor számolni kell a tömeges felmondás jelenségével.

Kiüresedett kedvezmények

Kerekes Edit munkajogász úgy látja, hogy a változtatásokkal kiüresednek a kormánytisztviselők korábbi kedvezményei, most például sorra kap olyan jelzéseket, hogy a hivatali dolgozók szabadsága és pótszabadsága együtt nem éri el a munka törvénykönyve alá esők szabadságának mértékét, de az érintettek közül sokan nehezményezik azt is, hogy az életkor alapján mostantól nem lehet feljebb lépni, megszűnik az automatikus átsorolás rendszere, a tapasztalat sem számít.

Mai nap hírei

Rettegve várjuk a -17 fokot, miközben a jövő hét végén a feje tetejére áll a világ

propeller.hu3 órája

3 dolog, amit te is túl sokáig használsz

she.life.hu7 órája

Már nem titok, miért hagyta ott Harry és Meghan egykori házát Eugénia hercegnő

joy.hu17 órája

Vihart kavart a sanghaji infektológus vakcinaposztja

tozsdeforum.hu18 órája

Nyilatkozatot adott ki a Xiaomi az amerikai tiltással kapcsolatban

gsmring.hu18 órája

„Más elengedett kézzel biciklizik – én betét nélkül menstruálok!”

wmn.hu18 órája

Idén érkezik az új elektromos Volkswagen ID.4

tisztajovo.hu19 órája

10 ruhadarab, ami régen menő volt, ma pedig csak röhögünk rajtuk

unilife.hu19 órája