Akit nem rúgnak ki a közigazgatásból, azt plusz munkára kényszeríthetik

Startlap - Startlap
Valódi egyeztetés nélkül vernék át az új jogszabályt, amiben szerepel az „engedelmességi kötelezettség” is.

A kormány eltörli a mindössze két éves állami tisztviselőkről szóló törvényt, helyette a kormányzati tisztviselőkről szóló 195 oldalas jogszabályt akarja elfogadtatni. Közben módosítaná a közszolgálati tisztviselőkről, a kormányhivatalokról, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényeket – tudta meg a Népszava. A lap hosszasan taglalja, hogy milyen rohamtempóban vernék át az komoly változásokat hozó jogszabályt. „A szöveg tervezetét csak csütörtök este küldték meg a szakszervezeteknek, miközben péntek délután háromra már össze is hívták az országos közszolgálati érdekegyeztető fórumok munkavállalói oldalait” – írják, hozzátéve, hogy hacsak nem tudnak valamivel előrukkolni a szakszervezetek, akkor már hétfőn szavazhatnak is róla.

Brutális munkanapok is lehetnek

Az egyik legérdekesebb része a tervezetnek, amire az írás rámutat, a munkaidőket érinti. „A központi munkahelyeken dolgozókat munkaidőkeretben foglalkoztatják, napi munkaidejük maximum 12 óra, heti munkaidejük 48 óra lehet – szerepel a javaslatban, ami így szentesíti a mostani gyakorlatot, a rengeteg túlmunkát. A munkaidőkeret elszámolásáért pedig majd harcolhatnak szabadon, hiszen papíron engedik, hogy szakszervezetet alapítsanak. Az már csak hab a tortán, hogy a szervezet vezetője a napi munkaidőt két részletben is beoszthatja, csak annyi a feltétel, hogy a két időszak között legalább két óra pihenőidőt kell biztosítani” – írják.

A torta habján lévő kis cseresznye pedig, hogy a kormánytisztviselőket szoros „engedelmességi kötelezettség” terheli, az általánosnál súlyosabb fegyelmi és kártérítési felelősséggel.

Ez is érdekelhet

képcím

Megszűnik a munkahelyi kötelező orvosi vizsgálat

képcím

Nincs mitől félni, nem lesznek Európában áramszünetek

képcím

Megállapodtak a minimálbérről