1970 óta dolgozik a maroslelei postás, mégsem kaphat nyugdíjat, csak munkanélküli segélyt

Startlap - Startlap
'Világ életemben gürcöltem, most meg a jövő év végéig ezt a 48 ezer forintot kapom. Megalázó.'

A 63 éves Kruska Jánosné 48 évvel ezelőtt kezdett dolgozni, és tavaly ment volna nyugdíjba a postától, miután az üzemorvos rokkanttá nyilvánította. De hiába dolgozta betegre magát a háromgyermekes asszony, a Nők 40 programban sem tud nyugdíjba menni, és az öregségi nyugdíjhatárt sem érte el, így jelenleg munkanélküli segélyen várja, hogy kiteljen az ideje – számolt be a hvg.hu.

Hőségben és fagyban is vittem ki biciklivel a nyugdíjakat, odafagyott a kezem is. (…) 1970-ben volt az első munkahelyem, mindenhol be is jelentettek, mert akkoriban, ha három napig nem dolgoztunk, akkor jött értünk a rendőrség közveszélyes munkakerülésért. Két évvel később született a lányom, majd öt évvel később a második, újabb tizenöt év elteltével pedig a harmadik gyermekem. Mindegyik munkahelyemről úgy jöttem el, hogy az megszűnt, ilyen volt az ecsetgyár, aztán a tápboltot is bezárták, mert nem volt jövedelmező. Az utolsó 25 évet a Magyar Postánál húztam le, voltam minden, de legtöbbet kézbesítőként dolgoztam

– meséli az asszony, aki a havi nettó 49 ezer forintos álláskeresési ellátásból él. Kruska Jánosné, aki gyermekei születése között is bejelentett munkaviszonnyal rendelkezett, sem az ujjait, sem a lábait nem tudja már rendesen mozgatni, térdeit többször is megműtötték. Az öregségi nyugdíj korhatárát Kruskáné jövő decemberben éri el, viszont egészségi állapota miatt a posta tavaly novemberben vált meg tőle. A Nők 40 programra pedig kiderült, hogy nem jogosult, mert sok minden nem számít bele a szolgálati időbe, illetve a kereső tevékenységbe.

Erre a programra 40 év szolgálati idő után jogosultak a dolgozók, amennyiben 32 éven át valóságosan kereső tevékenységet folytattak. A Csongrád Megyei Kormányhivatal adatai szerint viszont Kurusánénak 38 év 119 nap szolgálati ideje van, de végül számításaik szerint csak 29 év 194 napot tudtak elismerni hivatalosan kereső tevékenységként.

 

Nem is tudom, hogy mihez kezdjek ezzel, olyan méltatlan. Világ életemben gürcöltem, most meg itt van, három hónapig munkanélkülin voltam, akkor a 120 ezer forint helyett, ennyi volt a fizetésem, kaptam százezret, most meg a jövő év végéig ezt a 48 ezer forintot kapom, megalázó

– fogalmazott az asszony.

Ez is érdekelhet

képcím

Korábban kezdi kézbesíteni a Magyar Posta a februári dupla...

képcím

Herczeg Zoltán elhagyja a divatipart: "A tartalékaim tetemes...

képcím

Megjelent a 2024-es nyugdíjnaptár: kiderült, melyik hónapban...