Csaknem 70 000 magyar diákot fenyeget a lemorzsolódás

Startlap - Startlap
A jelenség az Észak-magyarországi régióban a legsúlyosabb.

Az Oktatási Hivatal 2017/2018-as tanév második félévére vonatkozó adatai szerint

a vizsgált évfolyamokon – ötödik és tizenkettedik osztály között – összesen 746 258 gyerek tanul Magyarországon, közülük összesen 66 121 diákot, azaz az érintett diákok csaknem 9 százalékát veszélyezteti a lemorzsolódás. Ráadásul csak az általános iskolákban 41 682 gyermek érintett.

Nem egyenletes az eloszlás

Vas megyében „csak” 1341 diákot veszélyeztet a lemorzsolódás, de Borsodban már 7397 főt – áll a 24.hu összefoglaló anyagában. Ha a diákok összlétszámát és a lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók számának arányát vetjük össze, akkor azt láthatjuk, hogy amíg Csongrádban a diákok kevesebb mint hat százaléka van veszélyben, addig Nógrádban több mint 16 százalékuk. Az Észak-magyarországi régióban pedig minden ötödik gyereket fenyeget.

Mit értünk lemorzsolódás alatt?

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanuló fogalma a köznevelési törvény 2015. januári módosításával jelent meg, és a meghatározás szerint azok a diákokat takarja, akiknek az adott tanévben a tanulmányi átlageredménye közepes teljesítmény alatti vagy a megelőző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 jeggyel romlott az átlaga.

Még Budapesten sincs minden rendben

Bár a főváros általános iskoláiban a lemorzsolódás bőven az országos átlag alatt van, ez a középfokú oktatási intézményeiről már nem mondható el, hiszen ott már a diákoknak a 16 százalékát érinti ez a probléma. Azt is hozzá kell tenni azonban, hogy a leginkább veszélyeztetett megyékben ez a szám is sokkal magasabb. Szabolcsban és Borsodban a fiatalok 21,32, illetve 19,43 százalékát fenyegeti a veszély, hogy idő előtt kiesnek az iskolából.

Élménysulikkal küzdenének ellene

A Nat szakmai tervezetét készítő Oktatás 2030 Tanulástudományi Kutatócsoport úgynevezett Élménysulikkal küzdene az iskolai lemorzsolódás ellen, a kidolgozott Alapprogramot pedig idén szeptembertől kísérleti jelleggel hatvan iskolában vezették be, a terveik szerint pedig 2021-re a mintegy ezerötszáz iskolában tanítják majd ezzel a módszertannal a gyerekeket.

Ez is érdekelhet

képcím

Megszólalt Szilágyi Liliána apja

képcím

252 ezer forint kaphat egy átlagnyugdíjas novemberben

képcím

"Ön engem pedofilnak tart?” - kérdezte a CNN meleg riportere...