Több ezren tüntettek az oktatásért

Startlap - Startlap
A szokásosnál hangosabbnak tűnő demonstráció a Margit híd budai hídfőjétől indult, majd a több ezres tömeg csatlakozott a Fridays for Future nevű klímatüntetéshez. Az alagútból végül többen a Karmelitához próbáltak feljutni, de rendőrsorfal állta útjukat.

Péntek délután fél 5-re hirdették meg  azt a szeptemberi tiltakozást, amellyel a státusztörvény ellen tüntetnek a diákok. Az eseményre főleg fiatalok gyűltek össze, a 24.hu mintegy ötezer embert saccolt. A lap tudósítása szerint a szokásosnál hangosabb tüntetők negyed hatkor indultak el a Margit híd felé.

Az eseményen a hídon át a Kossuth térig vonultak a résztvevők. Itt rövid beszédeket tartottak, mielőtt a Lánchídon átkelve csatlakoztak a Fridays For Future klímatüntetéséhez az Alagútnál.

Dudálással fejezték ki az autósok a szimpátiájukat, zengett a “Mocskos Fidesz”

A Telex arról írt, a békés tüntetés közepén zavartalanul közlekedett a Margit hídon a villamos, autósok dudálással jelezték támogatásukat. A skandálás nem hozott újdonságokat,  a szokásos “Orbán-kormány? Nem jó kormány!”, “Orbán takarodj”, “Pintér takarodj”, “Mocskos Fidesz”, “a könnygáz nem tanít” felkiáltásokat lehetett hallani. A tömeg időközben a Kossuth térre érkezett.

“Hova tűnik a befizetett adónk?” – kérdi a Kölcseyből kirúgott tanár

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanára volt az első felszólaló. A pedagógus arról beszélt, a státusztörvényt ugyan a hangos tiltakozás ellenére elfogadták, sikereket is maguk mögött tudhatnak. Európában is elismerték a küzdelmüket, az Európai Civil Fórumtól külön díjat kaptak, valamint a szolidaritás kialakulását említi. Hozzátette, a minőségi oktatást és egészségügyet csak pénzzel lehet megvenni – olvasható a Telexen.

A második beszédnél sikítani kezdtek az emberek

Zelenák Dzseni az Egységes Diákfronttól üvöltésre szólította fel a megjelenteket, amennyiben úgy érzik, a kormány nem figyel rájuk, mire ők elkezdtek sikítani. Zelenák úgy véli,

addig kell ordítani, amíg nincs változás.

Zelenákot Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagja követte, aki a színpadon jelentette be, hogy nem fogja aláírni az új szerződést. “Eddis is tudtam, hogy drága hobbit választottam, (…) most sajnos pályát kell módosítanom” – közölte. 

Kis Bence László, az Adom Diákmozgalomtól azt mondta, hogy ezt a csatát csak együtt lehet megnyerni, ezért csatlakoznak a közös kezdeményezéshez.

A demonstráción politikusok is, többek között megjelent Karácsony Gergely és Pankotai Lili is. A résztvevők „hétigenes”, alternatív oktatási népszavazásra is mozgósítottak.  Jávor Benedek is részt vett az eseményen, erről beszámolt Facebook-oldalán is.

Közösen tüntetnek a tanárok, a diákok és a zöldek, az Egységes Diákfront és a Fridays For Future Magyarország, az…

Közzétette: Jávor Benedek – 2023. szeptember 15., péntek

A menet negyed nyolckor ért fel a lezárt Lánchídra. A 24.hu tudósítása szerint nem sokan mentek haza, ekkor még mindig több ezer ember menetelt a diáktüntetésből klímatüntetéssé vált menetben. A Lánchíd budai oldalára háromnegyed nyolcra értek át, ahol egy 48 méteres lelógatott magyar zászló fogadta őket. 

Pintér Sándor, a kurva anyád!

– ezt kiabálta a menet eleje. 

A klímatüntetéssel egybekapcsolt demonstrációról végül többen elindultak a Karmelita felé,ahol viszont rendőrök fogadták őket. „Konzultálni jöttünk”– kiabálták a diákok.

A Telex beszámolója szerint a diákok egy része elkezdte tolni a rendőrsorfalat a Karmelitához vezető lépcsők tetején. „Gyerekeket bántasz”, illetve „Bűnözőket védtek!” – többek között ezt kiabálták a diákok, majd elkezdték tolni a a rendőröket a Karmelitához vezető lépcsők tetején.

Kevesebb beszéd, több hídfoglalás

A szervezők szeptember 15-ére, a demokrácia nemzetközi napjára időzítették a “kevesebb beszéd, több hídfoglalás” jelszóval ellátott megmozdulást. Orbán Viktort hívják párbeszédre az oktatás helyzetéről, akinek mint írják, “ez az utolsó esélye, hogy eljöjjön”. A pedagógusoknak péntektől fogva van lehetőségük arra, hogy nyilatkozzanak, amennyiben nem akarják aláírni a jövő év elejétől hatályba lépő új szerződésüket.

 

Címlapkép: Afp

Ez is érdekelhet

képcím

Pintér bejelentette, hogy januártól biztosan jön a tanárok...

képcím

Zsidó aktivisták százai szállták meg a New York-i...

képcím

Palesztinpárti tüntetés Bécsben: pattanásig feszült volt a...