Boszorkánytúra a csillagos égbolt alatt — Bőregerek és a villancsók birodalma

A túrán este kilenc felé a szentjánosbogarak is megkezdik táncukat.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-14 11:00

Fotó: Thinkstock

A Duna Ipoly Nemzeti Park június 22-én egy különleges éjszakai kirándulást szervez, mely program fő attrakciója a denevérgyűrűzés és a szentjánosbogarak násza.

Éjszaka teljesen más arcát mutatja az erdő, mintha egy másik világba lépnénk be. Más állatok mozgolódnak, más hangokat lehet hallani, és más illatokat is lehet érezni, mint nappal. Sőt június második hetében egy különleges természeti jelenségnek is szemtanúja lehet az, aki éjjel az erdőbe merészkedik, ez pedig nem más, mint a szentjánosbogarak lenyűgöző, zöldessárga fényű tánca.

Június 22-én a Duna Ipoly Nemzeti Park szervezésében tehát egy nem mindennapi programon vehetünk részt. A könnyű sétának ígérkező éjszakai túra Pilisszentivánról, a Sportpálya melletti Villa Negra elől indul pontban este 20:30-kor. A túra időtartama kb. 3,5-4 óra, mialatt testközelből ismerkedhetünk meg az egyik leggyakoribb éjszakai kis állattal, a sokszor félreismert denevérekkel. Az este nagy része a Jági-tó partján fog eltelni, ahol denevérgyűrűzés lesz.

Magyarországon 28 denevérfaj él, és ebből 22 megtalálható a Pilisben. A denevérek rendkívül hasznos állatok, hiszen rovarevők, és ezért sok a kártevőt pusztítanak el.

A túrán pedig, ha a bogarak ők is úgy akarják, és ideális a hőmérséklet, akkor este kilenc óra felé a szentjánosbogarak is megkezdik táncukat. Ennek során a hímek, igaz halványabban, de világítva, repülve keresik az erősebb, zöldes-sárga fényt kibocsátó röpképtelen nőstényeket.

A túrán való részvétel díja felnőtteknek 2200 Ft.-/fő, kedvezményes családi jeggyel pedig 1200 Ft/fő. A programon való részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött!

Forrás:

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mai nap hírei

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu3 órája

260 ezer ember mondott nemet Orbán hazudozására

ezalenyeg.hu3 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu4 órája

Társasházban él? Akkor önnek szól a napelemes pályázat

tisztajovo.hu4 órája

Természetes tippek a hangyák elüldözésére

napmintnap.com14 órája

Felszámolták Európa egyik legnagyobb kokaincsempész-bandáját

szabadeuropa.hu14 órája

Egy dolog már biztos a Galaxy S21 Ultrával kapcsolatban

gsmring.hu14 órája

Nem bírunk betelni vele! Enrique Iglesias és Anna Kournikova kislányánál nincs tündéribb

joy.hu19 órája