A templomba költözött kétezer denevér miatt nem szól a harang Bodrogkeresztúron 

Startlap - Startlap
Hiába gyűjtött a falu a felújításra, nem tudják megkezdeni a munkálatokat egy védett bőregérfaj tömeges megjelenése miatt.

Több százezer forintot gyűjtöttek össze az alig ezer lelket számláló Bodrogkeresztúr lakosai, hogy végre felújíthassák a református templom harangját. A falu azonban váratlan nehézséggel szembesült: mivel az épületbe nagy egyedszámban költözött be egy védett denevérfaj, a renoválást nem tudják az eredeti tervek szerint végrehajtani, és egyelőre harangozni sem szabad – írja a Bors.

A toronyban a két harang mellett denevérek is laknak, amelyek védettnek számítanak, így nem lehet őket csak úgy elűzni. Tavaly körülbelül kétezer példány volt odafent. Természetesen nem akarjuk őket bántani, fontos, hogy itt maradjanak. Több mint félmillió forintot gyűjtöttünk össze a helyiek segítségével, így megindulhatnak az óvatos felújítások, így mindenki jól jár.

– közölte a település református lelkésze, Szűcs Edina. A templomban csonkafülű denevérek élnek, amelyek eszmei értéke százezer forint. A csonkafülű denevér, vagy más néven vörhenyes egérfülű-denevér (Myotis emarginatus) a simaorrú denevérek családjába tartozik, és annak ellenére, hoy 1901 óta védelem alatt áll, a kipusztulás közvetlen veszélyébe került – olvasható a Wikipédián.

Ez is érdekelhet

képcím

Az extrém hideg miatt már figyelmeztetést adott ki az OMSZ: jön a...

képcím

A magyar falu, ahol még nem láttak koronavírusost

képcím

A nyílt utcán szorítottak pisztoly egy járókelő fejéhez Pécsen