BKV-botrány: mégis kaphat védelmet az utas

Természetesen nem a közlekedési vállalat gondolta meg magát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-06-26 13:56

A napokban derült ki, hogy a BKV már évekkel ezelőtt megszüntette az utasok és a BKV-sofőrök védelmét jelentő balesetbiztosítást.

Mindez azt jelenti, hogy az utasok – akár több millió forintra rúgó – kárigényeiket csak részben vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Miközben a közlekedési vállalat egyre kevésbé hajlik peren kívüli megoldásokra a jogos igényeket illetően, szakszervezeti információk alapján lassan bevett gyakorlattá válik a kárigények BKV-dolgozókon történő behajtása.

Jelenleg az utasok és az érintett BKV-alkalmazottak sok szempontból védtelenül állnak a vállalat eljárásával szemben, hiszen egy súlyosabb baleset következményei családi egzisztenciákat veszélyeztethetnek mindkét oldalról.

Mit tegyen az utas, ha bekövetkezik a baj?

Tömegközlekedési baleset esetén a járművet üzemeltető cég köteles elvégezni a baleseti helyszínelést. Az utas írja fel a tanúk adatait, kérje el a baleseti jegyzőkönyvet, és a legkisebb személyi sérülés esetén is haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ha az utastérben emberek sérülnek meg, érdemes rendőrt is hívni. A rendőr objektív személyként rögzíti történteket, valamint azt, hogy milyen károk (ruha- vagy poggyászkár), illetve személyi sérülés következett be. A kárbejelentést a lehető legrövidebb időn belül, írásbeli formában érdemes benyújtani a tömegközlekedési eszközökön balesetet szenvedett utazóknak, és nagyon fontos, hogy jeggyel vagy bérlettel igazolják a tömegközlekedési szolgáltatás jogszerű igénybevételét.

Nem csak a tehetősek kiváltsága

Megnyugtató megoldást olyan szakjogász bevonása jelenthet, aki az adott esetet egyedileg értékelve képes a lehető leghatékonyabb megoldásra javaslatot tenni és akár a teljes folyamat lebonyolításában is részt vállal, legyen szó akár az utas akár a BKV-alkalmazott védelméről.

A Független Magyar Kártérítési és Érdekvédelmi Kft. (www.fmke.hu) szakértője szerint ma már a hatékony jogi védelem nem kizárólag a tehetős réteg kiváltsága. Az FMKE internetes felületén keresztül végzett tanácsadói szolgáltatása ingyenes, az ügyeket sikerdíj alapon vállalják el tapasztalt jogászai.

 

(MTI)

Címkék:

bkv utasbiztosítás

Mai nap hírei

Eltűnik és szétrobban a föld Szibériában

mezohir.hu4 órája

Baloldali rémálom: Szijjártó Péter és Mészáros Lőrinc együtt ünnepelt

demokrata.hu6 órája

Orrspray-vel a koronavírus ellen?

napidoktor.hu6 órája

Vujity Tvrtko: Eljött a búcsú ideje

femcafe.hu7 órája

Tokár Tomi átélte minden szülő rémálmát: 3 hónapos kisfia kórházba került

joy.hu10 órája

Nagy dicsőség a Microsoft Edge böngészőnek

itbusiness.hu11 órája

Rendőröket vittek kórházba Bíró Ica kilakoltatásáról

168ora.hu12 órája

Repülés a semmibe – ez fogja megmenteni a légitársaságokat?

napmintnap.com14 órája