Kiemelt Hírek 2018. június 26.

BKV-botrány: mégis kaphat védelmet az utas

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 26.
Természetesen nem a közlekedési vállalat gondolta meg magát.

A napokban derült ki, hogy a BKV már évekkel ezelőtt megszüntette az utasok és a BKV-sofőrök védelmét jelentő balesetbiztosítást.

Mindez azt jelenti, hogy az utasok – akár több millió forintra rúgó – kárigényeiket csak részben vagy egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Miközben a közlekedési vállalat egyre kevésbé hajlik peren kívüli megoldásokra a jogos igényeket illetően, szakszervezeti információk alapján lassan bevett gyakorlattá válik a kárigények BKV-dolgozókon történő behajtása.

Jelenleg az utasok és az érintett BKV-alkalmazottak sok szempontból védtelenül állnak a vállalat eljárásával szemben, hiszen egy súlyosabb baleset következményei családi egzisztenciákat veszélyeztethetnek mindkét oldalról.

Mit tegyen az utas, ha bekövetkezik a baj?

Tömegközlekedési baleset esetén a járművet üzemeltető cég köteles elvégezni a baleseti helyszínelést. Az utas írja fel a tanúk adatait, kérje el a baleseti jegyzőkönyvet, és a legkisebb személyi sérülés esetén is haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ha az utastérben emberek sérülnek meg, érdemes rendőrt is hívni. A rendőr objektív személyként rögzíti történteket, valamint azt, hogy milyen károk (ruha- vagy poggyászkár), illetve személyi sérülés következett be. A kárbejelentést a lehető legrövidebb időn belül, írásbeli formában érdemes benyújtani a tömegközlekedési eszközökön balesetet szenvedett utazóknak, és nagyon fontos, hogy jeggyel vagy bérlettel igazolják a tömegközlekedési szolgáltatás jogszerű igénybevételét.

Nem csak a tehetősek kiváltsága

Megnyugtató megoldást olyan szakjogász bevonása jelenthet, aki az adott esetet egyedileg értékelve képes a lehető leghatékonyabb megoldásra javaslatot tenni és akár a teljes folyamat lebonyolításában is részt vállal, legyen szó akár az utas akár a BKV-alkalmazott védelméről.

A Független Magyar Kártérítési és Érdekvédelmi Kft. (www.fmke.hu) szakértője szerint ma már a hatékony jogi védelem nem kizárólag a tehetős réteg kiváltsága. Az FMKE internetes felületén keresztül végzett tanácsadói szolgáltatása ingyenes, az ügyeket sikerdíj alapon vállalják el tapasztalt jogászai.

 

(MTI)

Keresés az oldalon