Kiemelt Hírek 2018. június 22.

A BKV az utasok biztonságának kárára spórol évi 50 milliót

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 22.
Bírósági ügy lehet az cég ügyeskedéséből.

A BKV néhány évvel ezelőtt vette ki a jegyekből és a bérletekből azt az utasbiztosítást, amelyet anno beharangozott. Most egy baleseti kártérítést sokkal nehezebb behajtani a vállalaton, mint korábban – írja a 24.hu az Egységes Közlekedési Szakszervezetre hivatkozva.

A BKV költségcsökkentés gyanánt szüntette meg a biztosítást – évente 50 millió forintot tudnak ezzel megspórolni. A megvonásnak azonban már nemcsak az utasok érezhetik negatív hatásait, hanem a buszsofőrök is: a cég ugyanis rájuk próbálja hárítani az esetleges kártérítési igényeket, még akkor is, ha nem ők hibáztak.

Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta, hogy a BKV azóta is felel az utasok testi épségéért, de a kártérítési igény benyújtása esetén a bíróság dönt annak megfizetéséről. A cég ezért próbál minden ügyet bírósági útra terelni.

A szakszervezet szerint a BKV még akkor is sokszor ügyeskedik, amikor a bíróság úgy ítéli meg, hogy nekik kell megfizetni a kártérítést, méghozzá úgy, hogy azokban az esetekben a járművezetőkön próbálja behajtani a kártérítés összegét. Naszályi Gábor elmondta, hogy ezt csak szándékos károkozásnál tehetné meg a nagyvállalat, olyan eseteknél, mint például a hirtelen fékezés, nem.

Keresés az oldalon