Kiemelt Hírek 2018. július 31.

Betiltották a mobilozást a francia iskolákban

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 31.
A tablet és az okosóra is tiltólistára került.

Megszavazta hétfőn a francia parlament alsóháza azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát a közoktatási intézményekben szeptembertől.

A javaslatot 62 képviselő támogatta, egy szavazott ellene. A jobbközép és baloldali ellenzéki képviselők tartózkodtak, mivel állításuk szerint az érintett jogszabály semmin sem változtat.

A parlament július 7-én fogadta el első olvasatban a tervezetet, amelyet a felsőház a múlt csütörtökön hagyott jóvá.

A tiltás a tabletekre és az okosórákra is vonatkozik, viszont az oktatási intézményekre bízza, hogy milyen esetekben tesz kivételt eljárási szabályzatában a törvényt illetően. Ennek értelmében a törvény nem rendelkezik a kiszabandó büntetésekről és nem tér ki a tiltás alkalmazásának részleteire.

A mobiltelefonra és elektromos eszközökre vonatkozó tiltás hatálya alól kivételt képeznek a fogyatékossággal élők.

A tervezet szövege szerint a mobiltelefon használata “számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával”, korlátozása pedig lehetővé teszi a koncentrációnak és a társas érintkezéseknek kedvező környezet biztosítását.

A felmérések szerint a 12 és 17 év közötti francia gyerekek 93 százaléka rendelkezett mobiltelefonnal 2016-ban. Ez az arány 2005-ben 72 százalék volt.

 

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon