Az író unokaöccse árverésre bocsátja a Tüskevár kéziratát - tízmillióra is felmehet a licit

Startlap - Startlap
A szerző tollal írta le a több mint 400 oldalas regényt.

Kétmillió forintos kikiáltási áron bocsátják árverésre Fekete István 1957-ben megjelent legsikeresebb műve, a Tüskevár kéziratát. Az iró hagyatékát névrokona és egyben unokaöccse, Fekete István kapta meg az özvegytől, Piller Edittől, miután kiderült, hogy nemcsak nevük azonos, hanem tényleges rokonságban állnak egymással – írja a Bors.

A kézirat első oldalára a majdnem 50 évvel ezelőtt elhunyt Fekete István eredetileg más címet vésett fel: Matula iskolája lett volna a mű címe, ha később nem változtatja meg. A hagyatékot gondozó 93 éves Fekete már többször felkérte a Múzeum Antikváriumot az író hagyatékának áruba bocsátására, legutóbb Kró, a holló történetének kézirata került kalapács alá, amely 220 ezer forintos áron kelt el.

Nálunk eddig még nem került árverésre ekkora kvalitású tárgy, mint most a Tüskevár. Megtisztelő számunkra, hogy bennünket keresett meg István

– fejtette ki Antal Károly, a Múzeum Antikvárium társtulajdonosa. Az Index azt írja, Antal bízik benne, hogy az aranyfestékkel, vászonkötéssel ellátott, tökéletes állapotú és hiánytalan, 408 oldalas kézirat védett tétel lesz. Ez annyit tesz, hogy otthon őrizhető, ugyanakkor az országból csak engedéllyel szabad kivinni, és hozzáférhetővé kell tenni a kutatók számára. A Bors szerint minden esély megvan arra, hogy a kétmilliós kikiáltási ár tízmilliós nagyságrendűre kúszik fel a licit során.

Fotó: Fortepan

Fekete István egyébként nem szeretett írógépen dolgozni, inkább tollat használt. Állítólag azért, mert azt mondta, mire megtalálja a megfelelő billentyűt, elfelejti, mire gondolt. Kevés jegyzettel dolgozott, általában rögtön leírt mindent, ami az eszébe jutott. A kéziratról képek és további információk az árverési oldalon találhatók.

Ez is érdekelhet

képcím

Kiderült, miért tűnt el Márki-Zay Péter: élőben jelentkezett...

képcím

Gigalakótelepet és szállodát terveznek Tihanyba

képcím

Ellenzék: A Fidesz újfajta rablóprivatizációt hajt végre