Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint pánikot keltene, ha nyilvánosságra hoznák a kórházi fertőzések számát

Startlap - Startlap
A minisztérium a Kúria döntésének felülvizsgálatát kezdeményezte.

Hiába nyerte meg a pert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) még áprilisban, a kórházi fertőzésekre vonatkozó számok továbbra sem nyilvánosak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azzal indokol: pánikkeltő lenne, ha kiderülnének az adatok – írja a hvg.hu.

A Kúria áprilisi döntése alapján a minisztériumnak ki kell adnia a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatokat, az Emmi azonban a bírósági döntés felülvizsgálatát kezdeményezte. A TASZ sajtóközleménye szerint a minisztérium az időhúzásra játszik, így ugyanis még pár hónap, amíg nyilvánosságra kerülnek az információk, és a felülvizsgálatot gyenge lábakon álló érvekre alapozták.

A minisztérium szerint személyes adatokról van szó, amikkel pánikot keltenének

Az Emmi a felülvizsgálati kérelmet arra alapozta, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők, ami a TASZ szerint “nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre”.

A minisztérium másik érve az, hogy az adatok nyilvánosságra hozása “nem releváns, helytelen, megtévesztő, félrevezető és pánikkeltő lenne”. A lap szerint az Emmi arra célozhat, hogy nyers adatokról van szó, amelyeket még értelmezni kell. Pedig TASZ felkészülten várja az adatokat egy orvosszakértő-adatelemző csapattal.

 

 

Kásler Miklós miniszter két hete hozta nyilvánosságra a kormányrendelet-tervezetet a kórházi fertőzések számának csökkentésére, amelytől rövid idő alatt a kórházi fertőzések 20-30 százalékos csökkenését várják – írta még korábban a lap.

Ez is érdekelhet

képcím

Van olyan magyar kórház, ahol már 2030-ra jegyzik elő a betegeket

képcím

Vizsgálatot indít az Országos Mentőszolgálat Curtis édesanyja...

képcím

A Belügyminisztérium a budai kórházi osztályok leállásáról