Kásler Miklós bejelentette, hogy bejelent majd valamit a kórházi fertőzésekről

Startlap - Startlap
Mindeközben már 2016-ban majdnem 200 kórházi halálesetben bizonyítottan közrejátszottak multirezisztens baktériumok.

Semmelweis emléke előtt akkor tudok a legjobban tisztelegni, ha a róla elnevezett napon a szepszissel és az antiszepszissel kapcsolatban jelentős bejelentést teszek hétfőn

– jelentette be Kásler Mikós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen – számolt be a 168óra.

A lap emlékeztet: a miniszter már kinevezése után szinte rögtön beszélt arról, hogy lépésekre készül a kórházi fertőzések ügyében, és kész is egy cselekvési terv.

2016-ban 1481 multirezisztens, vagyis az antibiotikumok nagy részének ellenálló kórokozóval is megfertőződött beteg halt meg a kórházakban, ebből 174 esetben a fertőzés bizonyítottan közrejátszott az elhalálozásban. A helyzet romló tendenciát mutat, amit a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára 2006 óta kötelező, multirezisztens baktériumokkal összefüggő fertőzésekről szóló jelentések mutatnak.

Az Eurostat statisztikája szerint a legidősebbeket kivéve a magyarok 41 százaléka úgy hal meg, hogy halála elkerülhető lett volna, amennyiben időben megfelelő orvosi ellátáshoz jut.

Ez is érdekelhet

képcím

Egészségügyi államtitkár: a magyar kórházi fertőzések...

képcím

Csökkentette a kormány a csok büntetőkamatát

képcím

Kórházi fertőzések: négy éven át titkolták Káslerék a...