Az elmaradt járulék helyett az ellátás árát fizettetnék ki azokkal, akiknek nincs tb-jük

Egy átlagos eset kórházi ellátása 195 ezer forintba kerül. A jogszabály-javaslat 400 ezer embert érint.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-10-22 16:41

Fotó: Thinkstock

FRISSÍTÉS!

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért.

Itt a teljes nyilatkozat:

A Népszava Sokkterápia: kifizettetik az orvosi kezelést c. cikkével kapcsolatosan a következő közleményt tesszük közzé.

Hazugság, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért.

Egyetlen jogszabály-módosító javaslat sem készült arra vonatkozóan, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkező betegeknek fizetniük kellene az ellátásokért. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) az uniós rendelkezések betartása érdekében tett javaslatot arra, hogy akik a Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást, fizessenek érte.

Téves, félrevezető, és az ellátásra szoruló betegeket minden indok nélkül riogató az a cikk, amely a mai Népszavában jelent meg. Azokra a magyar biztosítottakra vonatkozó szabályozás nem változik, akik érvényes TAJ számmal (amely lehet zöld és piros lámpa) vesznek igénybe magyar közfinanszírozott szolgáltatónál ellátást, ők ezt továbbra is térítésmentesen vehetik igénybe.

Nem változik és rosszhiszemű az-az állítás is, hogy a rendezetlen jogviszonnyal rendelkezőknek ki kellene fizetni a tervezet szerint az ellátás költségeit. Erre vonatkozóan a Népszava állításával szemben egyetlen jogszabály módosító javaslat sem készült. A jogszabály tervezet azokra a más ország biztosítási rendszeréhez tartozó, korábban magyar biztosítottakra vonatkozóan tartalmaz pontosító rendelkezést, akik Magyarországon kiadott EU kártya terhére rosszhiszeműen és jogalap nélkül veszik igénybe külföldön az ellátást. Ezt a kormány által még nem tárgyalt és nem elfogadott javaslatot az uniós rendelkezések betartása érdekében javasolta a NEAK.

 

A Népszava értesülései szerint egy új jogszabály-javaslat értelmében a jövőben az egészségügyi ellátás árát kéne kifizetni az elmaradt járulék helyett azoknak, akiknek rendezetlen volt a társadalombiztosítási jogviszonyuk, amikor orvoshoz fordultak.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint jelenleg 400 ezer magyar nem rendelkezik biztosítással, és minden huszadik beteg úgy vesz igénybe államilag finanszírozott egészségügyi ellátást, hogy nem rendelkezik tb-vel. Ők pillanatnyilag az ellátást megkapják, és csak figyelmeztetést kapnak arról, hogy rendezzék státuszukat. 

Aki egészségügyi szolgáltatást jogalap nélkül vett igénybe, az az egészségbiztosító tudomására jutásától öt éven belül kötelezhető annak megtérítésére

– írja a módosítás szövege a portál szerint. Az öt év jelenleg is él, de csak az elmaradt egészségbiztosítási járulék behajtására vonatkozik.

Százezres nagyságrendű összegekről van szó

Az egészségbiztosító egy átlagos eset kórházi ellátásért 195 ezer forintot fizet. Egy szívinfarktus kezelése legalább 375 ezer forint, egy daganatos beteg egy adagnyi kemoterápiája jellemzően 700 ezer forintba kerül, de ebből minimum 10 adagra van szükség. A rákgyógyszer kiváltásához szükséges molekuláris vizsgálat ára másfél millió forint is lehet. Egy szülés 68 ezer forintos áron mozog az egészségbiztosítónál, egy epehólyagműtét több mint 280 ezer forint, egy mandulaműtét pedig közel 90 ezer forintba kerül.

Mai nap hírei

Civil kör: Ez már egy nyílt háború

demokrata.hu5 órája

„Közölték, hogy »ratyikat« nem szeretnének ide felvenni” – LMBTQ-emberként a munka világában

wmn.hu6 órája

A Boney M. története – egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer a diszkó

tudas.hu7 órája

Egy újabb állam engedélyezte a sortűz általi halált

napmintnap.com9 órája

Kilences ikreknek adott életet egy 25 éves anyuka

drivemebaby.hu17 órája

Három perc alatt fordított a Honvéd ellen a pontrekordot döntő Ferencváros

m4sport.hu18 órája

Több kormánytag is kiállt a testalkata miatt gúnyolt Orbán Viktor mellett

444.hu19 órája

Megvan mikorra érheti el a Földet az elszabadult kínai rakéta

vg.hu20 órája