Van olyan magyar kórház, ahol már 2030-ra jegyzik elő a betegeket

Startlap - Startlap
Több nagyvárosunkban, de Budapesten is éveket kell várni térdprotézis műtétre. A Belügyminisztérium szerint ilyen csak akkor fordulhat elő, ha a betegek ragaszkodnak az egyes orvosokhoz.

A szombathelyi Markusovszky Kórház a várólisták rekordere, itt közel hét évet kell várni egy térdprotézis behelyezésére. A településen 2030 őszére tudnak időpontot adni az operációra, de a lista második és harmadik helyén álló Szekszárdon, illetve Veszprémben is majdnem 4 év, mire bárki sorra kerül, ezekben az intézményekben is 2027 végére van már csak hely – írja a Válasz Online.

Az érintett betegek helyzete Budapesten sem rózsás. A fővárosi Szent János Kórházban 2 év 7 hónap, az Uzsoki Kórházban 2 év 4 hónap, az Uzsoki Kórházban egy hónap híján két év a várakozási idő a beavatkozásra. 

A portál egészségügyi szakújságírója az RTL Híradójának arról nyilatkozott, mindez komoly kapacitásproblémát jelez.

Nagyon megdöbbentő, hogy valahol ilyen rossz adatokat adnak ki, és közben az elmúlt félévben összesen 83 darabot operáltak le, és 965 beteg vár Szombathelyen 60 napot meghaladóan

– fogalmazott. A csatorna által megkérdezett egészségügyi közgazdász, Rékassy Balázs szerint a probléma hátterében az áll, hogy az orvosok a magánegészségügy felé terelik a betegeket. Az eladósodott kórházak vezetői nem motiváltak abban, hogy több műtétet végezzenek, de komoly gond a szakemberhiány is.

Régebben igenis, mondjuk ki, a hálapénzből éltek

– mondja Rékassy. Sok szakorvos ezért inkább a magánegészségügyben dolgozik többet, ahol jelenleg 2,5-3 millió forintba kerül egy térdprotézis műtét. A témáról

a Belügyminisztériumot is megkérdezték, de szerintük kiugróan hosszú várólisták csak akkor fordulhatnak elő, ha a beteg ragaszkodik az adott kórházhoz és orvoshoz.

Címlapkép: MTI/Varga György

Ez is érdekelhet

képcím

Itt az első hivatalos fotó Katalinról a műtét óta

képcím

Gulyás Gergelyt megműtötték

képcím

Vizsgálatot indít az Országos Mentőszolgálat Curtis édesanyja...