Annyi az oltóanyag itthon, hogy minden regisztráltat be tudnak oltani

Startlap - Startlap
Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként György István számolt be az oltási program jelenlegi állásáról és a következő napokra tervezett lépéseiről. Elmondta: 4 millió 526 ezer fölött a regisztráltak száma, közülük nagyjából 1,2 millióan nincsenek még beoltva. 

“Örömmel jelenthetem, hogy az oltásnak a vakcinák szükséges mennyiségének rendelkezésre állása már nem akadálya” – fogalmazott az országos oltási munkacsoport vezetője.

Mostantól nyitva marad az online időpontfoglaló rendszer – mondta el az államtitkár, hozzátéve: a regisztráltak csütörtökre és az azt követő napokra is tudnak már időpontot foglalni.

Tájékoztatott: az AstraZeneca-vakcinára is lehet már időpontot foglalni, ugyanis pénteken több mint 300 ezer adag érkezik, ebből 200 ezret a kórházi oltópontokon jövő héten hétfőtől péntekig adnak be.

A pénteken érkező Pfizer-szállítmányt a második körös oltásokra, valamint a 16-18 év közötti korosztály oltására fogják felhasználni, de utóbbiról később tudhatunk meg részleteket – hangzott el.

Lehetővé válik azok oltása is, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-betegségen, köszönhetően a rendelkezésre álló vakcinamennyiségnek – tájékoztatott György István.

“Beérett annak a a fáradozásnak a gyümölcse, amely a vakcinabeszerzések érdekében történt” – kezdte beszámolóját Müller Cecília. Hozzátette: folyamatosan érkeznek a szállítmányok Magyarországra, így már mindenki számára lehetőség nyílt az oltásra.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően az országos tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége minden városban csökken, így már abban is bizakodhatunk, hogy az új fertőzöttek száma tendenciózusan csökkeni fog.

Döntés született arról, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták is védőoltásban részesülhetnek, ez a viszonosság elvén működik – mondta el Müller Cecília, hozzátéve: hasonló lépést kérünk az érintett országok részéről a magyar diplomaták esetében is.

Csütörtökre visszavezetésre kerülnek azok a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek a daganatos megbetegedések korai felismerését szolgálják – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Ez is érdekelhet

képcím

Müller Cecília a szűrővizsgálatokról: napirendre kell tűzni a...

képcím

Augusztus 1-re áll össze Müller Cecília új hivatala

képcím

Íme Müller Cecília új hivatala