Kiemelt Hírek 2021. április 28.

Annyi az oltóanyag itthon, hogy minden regisztráltat be tudnak oltani

Kovács Barna Kiemelt Hírek 2021. április 28.
Az operatív törzs szerdai tájékoztatója.

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján elsőként György István számolt be az oltási program jelenlegi állásáról és a következő napokra tervezett lépéseiről. Elmondta: 4 millió 526 ezer fölött a regisztráltak száma, közülük nagyjából 1,2 millióan nincsenek még beoltva. 

“Örömmel jelenthetem, hogy az oltásnak a vakcinák szükséges mennyiségének rendelkezésre állása már nem akadálya” – fogalmazott az országos oltási munkacsoport vezetője.

Mostantól nyitva marad az online időpontfoglaló rendszer – mondta el az államtitkár, hozzátéve: a regisztráltak csütörtökre és az azt követő napokra is tudnak már időpontot foglalni.

Tájékoztatott: az AstraZeneca-vakcinára is lehet már időpontot foglalni, ugyanis pénteken több mint 300 ezer adag érkezik, ebből 200 ezret a kórházi oltópontokon jövő héten hétfőtől péntekig adnak be.

A pénteken érkező Pfizer-szállítmányt a második körös oltásokra, valamint a 16-18 év közötti korosztály oltására fogják felhasználni, de utóbbiról később tudhatunk meg részleteket – hangzott el.

Lehetővé válik azok oltása is, akik három hónapon belül estek át a koronavírus-betegségen, köszönhetően a rendelkezésre álló vakcinamennyiségnek – tájékoztatott György István.

“Beérett annak a a fáradozásnak a gyümölcse, amely a vakcinabeszerzések érdekében történt” – kezdte beszámolóját Müller Cecília. Hozzátette: folyamatosan érkeznek a szállítmányok Magyarországra, így már mindenki számára lehetőség nyílt az oltásra.

Az elmúlt 24 óra járványügyi adatainak ismertetését követően az országos tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag mennyisége minden városban csökken, így már abban is bizakodhatunk, hogy az új fertőzöttek száma tendenciózusan csökkeni fog.

Döntés született arról, hogy a Magyarországon szolgálatot teljesítő külföldi diplomaták is védőoltásban részesülhetnek, ez a viszonosság elvén működik – mondta el Müller Cecília, hozzátéve: hasonló lépést kérünk az érintett országok részéről a magyar diplomaták esetében is.

Csütörtökre visszavezetésre kerülnek azok a népegészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek a daganatos megbetegedések korai felismerését szolgálják – tájékoztatott a tiszti főorvos.

Keresés az oldalon